MILAN KRKOBABIĆ: Potrebno najmanje 100 miliona evra za pokretanje socijalnog preduzetništva!

Autor: Republika

Vesti

30.04.2021

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić istakao je da je potrebno najmanje 100.000.000 evra za pokretanje socijalnog preduzetništva.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Krkobabić je ovo rekao odgovarajući na pitanja poslanika o novčanoj pomoći države za ostale oblike zadrugarstva, pored zemljoradničkog i poljprivrednog.

- Potrebno je najmanje 100 miliona evra za pokretanje socijalnog preduzetništva, kao trećeg sektora privređivanje u Srbiji, pored realnog i javnog. To je preduslov da socijalne zadruge mogu da zažive. Očekujem da će ovaj saziv skupštine pokazati zavidan stepen društvene odgovornosti i predvideti ta sredstva u budžetu za narednu godinu. To od njih očekiju osobe sa invaliditetom, žene i muškarci određene starosne dobi izbegla i raseljena lica, i svi oni koji bi da rade i žive od svoje zarade. Zaposlenje i zarada - da, milostinja - ne - rekao je ministar za brigu o selu.

Krkobabić je pojasnio da je socijalno preduzetništvo korektivni faktor nesavršenosti tržišne ekonomije i treba da predstavlja, pored javnog i realnog, treći sektor privređivanja.

Taj tip preduzetništva ima različite organizacione oblike i pravne forme: preduzetnička radnja, društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo, zadruga i zaposlio bi sve one  koji su trenutno nekonkurentni na tržištu rada: osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, manjinske grupe, ljudi određene životne dobi, ljude proglašene ekonomskim i tehnološkim viškom.

Zaposlenje za njih nije samo izvor egzistencije, već i način za vraćanje preko potrebnog dostojanstva, smatra Krkobabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading