KOVID PASOŠI SPREMNI ZA SVE VAKCINISANE! Premijerka potvrdila: Od 1. maja građani dobijaju digitalne sertifikate

Autor:

Vesti

29.04.2021

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić govoreći o vakcinaciji u Srbiji rekla je da je naša zemlja već spremila digitalne kovid sertifikate

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će vakcinisani građani Srbije od subote, 1.maja, dobijati digitalne kovid sertifikate.

Brnabić je, u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanice Jasmine Karanac (SDPS), kako motivisati građane da se vakcinišu, ukazala da je Srbija usposatvila od početka procesa odličan IT sistem, koji omogućava izdavanje elektronskih sertifikata.


Ti sertifikati treba da omoguće putovanje vakcinisanih građana.

Brnabić je prenela da se do 15 časova u Srbiji ukupno, makar jednom dozom, vakcinisalo 2.150.280 građana, što je iznad 30 odsto ukupnog punoletnog stanovništva.

Drugu dozu vakcine, kako je dodala, primilo je 1.462.125 građana, što je 25,6 odsto punoletne populacije.

Kada je reč o imunizavanima, a to su građani kojima je od druge doze vakcine prošlo dve nedelje ili pet u slučaju AstraZeneka vakcine, do sada ih je 1.265.974, odnosno 20,2 odsto punoletne populacije.

Rekla je da će Srbija imati uskoro oko 40 odsto ukupne populacije koja bi bila vakcinisana, što je dobro, ali istovremeno je ukazala da postoje velike razlike između gradova i ospstina.

Najuspešniji je u vakcinaciji Beograd, posebno centralne gradske opštine.

Navela je da je u Starom Gradu više od 62 odsto ukupno punoletnog stanovništva vakcinisano, na Savskom Vencu 61 odsto, na Vračaru oko 60 odsto.

Najslabija je vakcinacija u opštini Tutin sa samo osam odsto punoletne populacije, a potom slede Novi Pazar, Lajkovac, Ljig, Žagubica, Merošina.

Takođe je kazala da najveći stepen vakcinacije postoji u populaciji starosti između 65 i 74 godine, sa više od 60 odsto, što je, ocenila je, odlično, jer se radi o ugroženoj kategoriji.

Kod osoba starijih od 75 godina vakcinisano je 52 odsto, ali kod onih do 35 godina još se mora mnogo toga uraditi, konsattovala je Brnabić.

Podsetila je da država zajedno sa Beogradom, Novim Sadom i drugim gradovima, kao i festivalima, od 15.maja pokreće kampanju za motivisanje mladih da se vakcinišu.

Takođe je prenela da je na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno da se otvore punktovi za vakcinaciju u tržnim centrima, te da će prvi biti otvoren u Ušću, zatim Delti, a potom verovatno u Kragujevcu i Nišu.

- Masovno otvaramo i lokalne domove zdravlja za vakcinaciju. Pohvalila bih opštinu Bosilegrad, gde idu od kuće i vakcinišu građane. Moraćemo tako u nekim razuđenijim opštinama dalje od gradskog jezgra - objasnila je ona.

Rekla je da je u Srbiji sve bolja i stabilnija epidemiološka situacija.

- Brojevi padaju, a najveći deo toga je zahvaljujući vakcinaciji, što se najbolje vidi u Beogradu, gde dramatično pada broj obolelih. Vakcinacija radi - istakla je premijerka apelujući na građane da se vakcinišu.

Ona je podsetila da 98 odsto, aktuelno nešto manje od 5.000 hospitalizovanih kovid pacijeneta, nije vakcinisano.

Naglasila je da Srbija ima vakcine trenutno za sigurno još 350.000 građana, a od 5. maja dobija novu isporuku 104.000 vakcina kompanije Fajzer, te stižu dodatne količine vakcina i iz Kovaks programa.

- Nemamo problem sa vakcinama, ajde da budemo odgovorni i vratimo se normalnom životu - zaključila je Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading