VUČIĆ DIREKTNO IZ BRISELA: Sastao se sa Ursulom for de Lajen, razgovor o evrointegraciji i infrastrukturi

Autor:

Vesti

26.04.2021

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vučić započeo je juče dvodnevnu posetu Briselu, gde će imati odvojene susrete sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, sa kojima će razgovarati o budućnosti naše zemlje i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: instagram.com/printscreen
Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče dvodnevnu posetu Briselu, gde će imati odvojene susrete sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, sa kojima će razgovarati o budućnosti naše zemlje i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić, sastao se u Briselu sa predsednicim Evropske komisije, Ursulom fon de Lajen, sastanak dvoje najviših zvaničnika Srbije i EU je u toku u zgradi Berlamon, sedištu Evropske komisije.

Na agendi razgovora je ubrzanje evrointegracionog puta Srbije kroz primenu nove metodologije pristupanja kao i kroz ubrznaje reformskih procesa, a naročito napretka valdavine prava u Srbiji.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je najavio da se sa fon der Lajen razgovarati i o realizaciji ”najvećeg ikada infrastrukturnog projekta” koji bi uz pomoć EU trebalo da se realizuje i ”promeni” Srbijiu.

Vučić je uoči puta u Brisel rekao da ne očekuje pritiske već razgovore o budućnosti Srbije. Predsednik se najpre sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Posle večere i razgovora sa Lajčakom, Vučić je izjavio da razume sve poruke koje svojim izjavama i delima šalje Aljbin Kurti, od glasanja na izborima u Albaniji, do zahteva o ratnoj odšteti od Srbije, ali da to nikako nije konstruktivan pristup, kao i da tim porukama nije fasciniran. Na pitanje koje su njegove pozicije i cilj Aljbina Kurtija, odgovorio da ne mora on ništa da objašnjava i da napada Kurtija.

- Glasate u Albaniji. Dobar signal. Jasno je svima. I nama i u svetu, šta želite da kažete. Kažete da želite ratnu odštetu od Srbije, razumeli smo šta želite da kažete. Kažete da ćete podneti tužbu za genocid, iako ne možete jer niste suverena država, možda preko Albanije, ili neke treće zemlje, jasna nam je i ta poruka - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako neko želi da kaže da je to konstruktivan pristup - nije, ali dodaje da ipak zbog toga ne bi trebalo da se previše sekiramo.

RepublikaFoto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC
Lajčak i Vučić

- Imamo mnogo da radimo, da uradimo za zemlju. Osim energetike, ne vidim da imamo ozbiljnijih problema. I po pitanju bezbednosti našeg naroda i drugih stvari - rekao je Vučić. - Za nas je važno da garantujemo sigurnost i bezbednost za naše ljude, da rešavamo probleme i danas sam insistirao na ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma. To je Zajednica srpskih opština i, razume se, sloboda kretanja, protoka ljudi, robe, usluga. Današnji dan je veoma važan, razgovaraćemo o regionalnim odnosima i vladavini prava, o onome što smo uradili u prethodnih mesec dana, mislim da smo pokazali značajan napredak u mnogim oblastima.

Predsednik Srbije izjavio je sinoć da su sa EU započeti razgovori o veoma velikim infrastrukturnim projektima koji će potpuno promeniti Srbiju. Vučić je rekao ne može da sakrije uzbuđenje zbog te, kako je rekao, veoma važne teme o kojoj će sutra razgovarati sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

- Uzbuđen sam i ne mogu da sakrijem osmeh. Već smo počeli određene razgovore sa evropskom delegacijom i EK, i ako Ursula fon der Lajen bude odobrila, reći ću vam danas da smo ugovorili sa Evropljanima jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju.

- Srbiji dobro ide evropskim putem i biće ubrzanja evropskog procesa - kazao je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Tanja

26.04.2021 08:59

Dobra infrastruktura je mnogo bitna za Srbiju.

Ivana

26.04.2021 09:34

Marljivim radom i velikim zalaganjem sve smo blizi Evropskoj uniji.