(VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ NA OTVARANJU IZLOŽBE O JASENOVCU: Biti Srbin u NDH značilo je samo jedno, da si suvišan

Autor:

Vesti

22.04.2021

17:13 >> 17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je večeras izložbu pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" u Istorijskom muzeju Srbije.

 RepublikaFoto: Printscreen
Aleksandar Vučić

Vučić je istakao da su Srbiji istinski prijatelji oni koji poštuju sećanje na današnji dan.

- A današnji dan nije samo sećanje već opomena za to koliko je malo potrebno za mrak i ludačke ideje o istrebljenju. U NDH radikalno zlo je bilo još radikalnije, učinilo je suvišnim srpski narod. Svaki čovek, dete, žena, njihovo ime, vera i postojanje značilo je samo jedno - da si suvišan. Ludilo proisteklo iz NDH proizvelo je jame i proterivanje. Najstrašnije i ono što najviše opominje jeste temeljitost, čak i opsednustost tim poslom ukljanjanja suvišnih - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da uzimamo na sebe pravo koje nam pripada - da stvari nazivamo pravim imenom.

- Motivi nam, nisu samo zastrašujuće brojke, brojna svratišta, niti jame, škole i crkve natopljene krvlju, već reči Nobelovca koji je preživeo logor i rekao da "svi koji su zaboravili ubijene, ubili su ubijene još jednom".

- Govoreći o našem stradanju, ne zaboravljamo naše grehe. Prihvatili smo ih i platili i nemamo razloga da više ćutimo o grehu suvišnosti i istrebljenja u hrvatskom logoru Jasenovac - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Printscreen

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Jasenovac odneo više od 500.000 srpskih života, što je dokaz da su na ovoj planeti živeli monstrumi.

- Neki su odlučili da istrebe čitav jedan narod. Daleke 1945. tek njih 1.000 od strašnog broja odlučilo je da na današnji dan izvrši proboj, jer su znali da ih čeka smrt. Od 1.000 ostalo ih je samo 100 - podsetio je Dodik.

- Sećanje na tužne priče mog zavičaja. Jasenovac je najtužnija reč moga detinjstva, na stradanja, priče koje sam slušao kao dečak.

Veoma je važno u svakoj prilici, okupiti se oko tog sećanja i ne dozvoliti da ode, već da ga držimo u kolktivnom pamćenju našeg naroda, jer samo tako naša borba ima smisla.

- Jasenovac je dokaz da su na ovim prostorima živeli monstrumi - rekao je Milorad Dodik.

Dodaje da je istina o Jasenovcu dugo skrivana.

Najstravičnija priča je činjenica da je nakon 1945. arhiva koju je vodila jedna žena, a koja je spasavala decu, pokupljena je od strane tadašnje udbe u Zagrebu i uništena. Tako se taj režim priključio stravičnom zločinu. Zahvalan sam svima koji čuvaju sećanje na stradanje našeg naroda - rekao je Dodik.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug

Prisutnima se obratio i patrijarh Porfirije.

U Jasenovcu su stradali Srbi, Jevreji, Romi, mnogi ljudi koji su bili za nijansu drugačiji od onih koji su hteli da sve bude samo u dve boje. Radujem se što sam ovde večeras - kazao je patrijarh.

Postavku čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske.

Izlozeno je 25 radova, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

Izložbu su priredili Odbor Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije.

Izložba je otvorena u 19 časova, a povodom obeležavanja 22. aprila, Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, saopštila je pres-služba predsednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
kiki

22.04.2021 20:57

Film je zaista pretežak, ali je suština da se istina o stradanju našeg naroda sazna! Hvala na tome!