GDE ĆE MLADIĆ DA IZDRŽAVA KAZNU? Ovo su 4 moguća scenarija!

Autor: Blic, Republika

Vesti

23.11.2017

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako Haški tribunal potvrdi presudu na doživotnu robiju koju je izrekao generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, pred ratnim liderom bosanskih Srba su četiri različita scenarija vezana za lokaciju na kojoj će služiti kaznu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Osuđen na doživotnu robiju

SCENARIO 1: Haška ćelija

Ipak, najrealnije je očekivati da Mladić neće uspeti da izdejstvuje izlazak iz Haga.

U prilog toj tezi ide nekoliko činjenica, najpre to što se više od decenije krio od haškog suda.

SCENARIO 2: Srpska bolnica

Ministarka pravde Nela Kuburović i danas je pomenula da Vlada Srbije i dalje pruža garancije za lečenje u Srbiji generalu Mladiću. Te garancije su prethodno usvojene i na sednici Vlade, u oktobru ove godine, a podrazumevaju privremeno puštanje na slobodu radi lečenja, uz garancije da Mladić za to vreme neće pobeći.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Podrška Mladiću

SCENARIO 3: Klinika u Rusiji

Nakon više najava koje su došle od Mladićevih lekara i porodice, Rusija je u martu ove godine i zvanično obavestila Haški tribunal da je spremna da pruži smeštaj i medicinski tretman Ratku Mladiću. To je potvrdila šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova.

SCENARIO 4: Nordijski komfor

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Haški tribunal je u februaru 2003. godine osudio Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora za progone nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH. Plavšićka je prethodno priznala krivicu za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na poltičkoj, rasnoj i verskoj osnovi zbog čega je oslobođena ostalih tačaka optužnice uključujući i genocid.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading