VUČIĆ U "FOKUSU" O PLANU KOJI JE POMENUO JANEZ JANŠA: Ja to nisam video, lagao bih kada bih bilo šta drugo rekao!

Autor: Republika

Vesti

17.04.2021

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gostujući u emisiji "Fokus" na TV B92, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori iskreno o mnogim temama koje su trenutno aktuelne.

RepublikaFoto: Printscreen/B92
Aleksandar Vučić

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je sadržaj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta "non pejper" koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom i to je vest koja je izazvala burne reakcije u regionu. Predsednik Srbije je sada odgovorio da li on zna bilo šta o tom "planu".

- Premijer Janša je jedan otvoren čovek, imali smo poptuno drugačije stavove po svim pitanjima o prostorima bivše Jugoslavije, on je čovek koji je imao tešku karijeru, koji je proveo čak i neko vreme iza rešetaka i iz svega toga je izašao još snažniji i ja njega poštujem, ali ja bilo kakav plan nisam video. Lagao bih kada bih bilo šta drugo rekao. Ja to nisam video - rekao je Vučić. 

- Već decenijama kad god bi se govorilo o drugim nacionalizmima na prostoju bivše Jugoslavije, to bi išlo usput - dodao je predsednik Srbije.

- Sad su bar u tri zemlje regiona počeli da napadaju Janšu i mene koji predstavlja Srbiju, jer je ta matrica ostala potpuno ista. A ta matrica postoji i u Srbiji, posebno u beogradskoj čaršiji, gde je sve što se povezuje sa Srbijom, poput spomenika Stefanu Nemanji, uvek problem, jer će to tobože da vrati nacionalističku Srbiju. Zameraju za rebalans budžeta, smeta još para za vojsku, a niko se nije žalio kada smo imali duplo slabiju vojsku od Hrvatske. Kad se sa time suočite znate da će svaki vaš pokušaj da Srbija bude ozbiljna i da se pomogne svom narodu biti odmah osuđen. Sećate se sukoba u Makedoniji, ceo svet im je govorio da se dogovore, a tamo Albanci sa 26% mogu da budu sve, a šta mogu da budu Srbi u Crnoj Gori sa 28%. Juče je jedan ambasador iz EU rekao da oni ne smeju uđu u vladu da ne bi Srbija imala dva ministra. Uvek se priča o homogenizaciji Srbije, Srbija ne sme da bude snažna. Šta možemo da radimo, da uđemo u tu matricu samooptuživanja. Nisu Srbi u Banjaluci i Pljevljima došli iz Beograda. To što žive u drugim državama mi to poštujemo. Šta je tu problem, što je Srbija izgradila Srpsku kuću u Podgorici - nastavio je predsednik.

Predsednik je rekao da mu je najinteresantnije to kome je ova tema najviše zasmetala. 

- Od Rade Trajković do Vuka Jeremića, svi vole Kurtija, pa šta vas je onda zabolelo?! Nije njih to zabolelo, ideja o velikoj Albaniji, njih je zabolelo što je neko pomenuo Republiku Srpsku. Ja poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ali meni smeta politička diskusija o ovoj temi. Kako je ovo sada problem, a kada se komada Srbija to je u redu. Pa da li neko misli da smo mi svi u Srbiji kreteni? Nekome smeta da Vučić ima ministre u Crnoj Gori, a mogu da imaju Rama i Tači - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ivana

17.04.2021 19:23

Na te mape sve treba zaćutati, jer znamo da Srbija ide napred i razvija se. Hvala predsedniče na svemu što radite.

Vesna

17.04.2021 19:26

Slazemo se u potpunosti!