MINISTAR IZNEO DRAMATIČNO UPOZORENJE: Dolazi teško vreme, Srbija će biti meta žestokih pritisaka - OD NAS ĆE TRAŽITI DVE STVARI!

Autor: Republika

Vesti

16.04.2021

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika sa predsednikom Džozefom Bajdenom na čelu će vršiti pritisak na Srbiju kako bi promenila stav po pitanju Kosova i odnosa prema Rusiji, uveren je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

RepublikaFoto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay
Foto: Ilustracija

- Što se tiče Bajdenove administracije, očekujemo samo dodatni pritisak na Srbiju s ciljem da naša zemlja promeni svoj stav u odnosu na Kosovo i Metohiju i po pitanju naših veza sa Rusijom i Kinom - rekao je Selaković u intervjuu za RIA Novosti.

Govoreći o pitanju Kosova, srpski ministar je rekao da Beograd ne vidi da je Priština spremna za ekonomsku saradnju u skladu sa ranije postignutim Sporazumom u Vašingtonu u vreme administracije Donalda Trampa.

- Priština je u Vašingtonu preuzela na sebe obavezu da učestvuje u toj inicijativi, ali pre tri dana tzv. kosovski premijer i predsednik su izdali saopštenje u kojem se kaže da oni na to ni ne pomišljaju i da ne nameravaju da poštuju tu obavezu. Konkretno, trenutno ne vidimo s njihove strane ponašanje u skladu sa Sporazumom - rekao je Selaković koji se nalazi u poseti Rusiji, prenosi Sputnik.

RepublikaFoto: facebook.com
Foto: Ilustracija

Ponovio je i da je Beograd zahvalan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za podršku koju je Rusija pružila Srbiji po pitanju KiM.

- Važan aspekt naših političkih odnosa je ta podrška koju je Srbija dobila od Rusije po pitanju KiM. Želim da iskoristim priliku i da zahvalim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za podršku na međunarodnoj sceni, u UN i drugim međunarodnim organizacijama i agencijama - rekao je Selaković.

Selaković je dodao i da Beograd očekuje da EU izvrši pritisak na Prištinu da ispuni svoje obaveze iz Sporazuma postignutih 2013. godine, jer Priština nema nameru da to uradi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Kako je podsetio, tim sporazumima je predviđeno da Beograd ispuni tri obaveze a Priština samo jednu.

- Beograd je ispunio sve svoje obaveze, a Priština nije svoju jednu jedinu obavezu koja se tiče formiranja Zajednice srpskih opština. Vidimo da im ni ne pada na pamet da u delo sprovedu dogovoreno u Briselu - istakao je Selaković.

Srpski ministar je rekao i da je Beograd spreman na dijalog sa Prištinom, ali da to ne podrazumeva ono što se proteklih meseci moglo čuti od tamošnjih zvaničnika - priznavanje nezavisnosti Kosova za koje bi Srbija dobila priznanje Prištine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading