INVAZIJA NA SRBIJU: Pakleni plan u 4 tačke: Beograd pod žestokim udarom, SVETSKA SILA PREUZIMA PRIMAT U REGIONU!

Autor:

Vesti

16.04.2021

07:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija krenula je u žestoku invaziju na Srbiju, a u taj poduhvat uključeni su i kosovski Albanci. Udruženim snagama pokušali su da izvedu podmukli udar na Beograd u nameri da razgovore o Kosovu izmeste iz okvira Saveta bezbednosti UN, gde naša država uživa većinsku podršku članica, među kojima su Rusija i Kina sa pravom veta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Podli plan je propao, ali to je, kako upozoravaju upućeni, tek prva akcija u pohodu Velike Britanije, koja posle Bregzita i izlaska iz EU namerava da povrati uticaj na Balkan i nametne se kao gazda u našem regionu. 

Naime, u britanske medije procurio je nedavno sačinjen strateški dokument tamošnjeg ministarstva odbrane u kom se navodi da će raditi na jačanju svog uticaja i aktivnosti na ovim prostorima, a Rusiju označavaju kao najveću pretnju za evropsku bezbednost. 

Prva akcija Engleza izvedena je nedavno na Sednici Saveta bezbednosti kada su združeno s Albancima pokušali da izvedu podmukli udar na Beograd. Plan je bio da razgovore o Kosovu izmeste iz okvira Saveta bezbednosti UN, na kojoj je u utorak razmatran izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa o situaciji na KiM u proteklih šest meseci.

PRVI UDAR

Ovaj pokušaj da se isprovocira zvaničan Beograd počeo je incidentom koji je izvela predstavnica Prištine Donika Gervala, koja je u video-uključenju govorila dok je iza nje bila zastava lažne države Kosovo.

Jovanović: Englezi bi podržali svakog ko bi bio u sporu sa Srbijom

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Odmah je reagovao ruski predstavnik Dmitrij Poljanskij, zatraživši da se to obeležje ukloni jer Kosovo nije priznata država, već teritorija koju osam članica SB UN ne priznaje. Uključio se britanski predstavnik i stao u zaštitu Albanaca.

- To je bila unapred smišljena operacija Engleza i Albanaca. Cilj je bio da se isprovocira srpska delegacija, a onda i ruska da bi burno reagovali i napustili sednicu. Takvu reakciju bi onda Priština, uz podršku Londona, iskoristila za napad na Beograd po principu "evo vidite kakvi su Srbi, neće oni pregovore, dijalog, kompromis za KiM, samo foliraju". To bi dalje forsirali kroz kampanju da je jasno da bi razgovori o KiM trebalo da se izmeste iz SB UN, u kom Beograd ima većinsku podršku članica - priča izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih izvora.

Britanci računaju da bi time, kako objašnjava, ubili dve muve - oslabili bi Beograd i izbacili iz igre Rusiju i njihov uticaj u regionu. Dominaciju na Balkanu preuzeo bi London.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

PRONICLJIVA ODLUKA

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović tvrdi da to što su Englezi na sednici SB UN ignorisali primedbu Moskve ukazuje da su hteli da naprave izgovor za prekid tog sastanka i kasnije to koriste kao razlog više da se kosovsko pitanje izmesti iz SB UN:

- Pronicljiva je odluka naše i ruske delegacije da ostanu na sednici. Mudro je izbegnut ekces koji je mogao da bude kec u rukavu Albancima i Englezima za opravdanost naknadnog zahteva da se kosovski problem izmesti iz SB UN. Englezi sad drže pruženu ruku Albancima na KiM, a podržali bi oni svakog ko bi bio u sporu sa Srbijom.

U razgovoru za Srpski telegraf on objašnjava da je cilj da Srbija bude što slabija, a time i uticaj Rusije u ovom delu Evrope:

- Tako je bilo i tokom 19. i 20. veka. Tu su se instalirali da bi Rusiju držali što dalje odavde. To je naročito izraženo posle Bregzita, posle kog invazijom na Srbiju žele da pojačaju svoj (ne)vidljivi uticaj na Balkanu.

 

Angažman tajne službe

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da je očigledna namera bila da se sabotira sednica SB UN.

- Ovaj manevar tzv. kosovske delegacije nije ništa drugo nego operacija s delegacijom Velike Britanije da bi jednom provokacijom bio izazvan incident zbog kog bi Rusija i, na prvom mestu, Srbija napustili taj nezvanični forum, kako ga je oslovio britanski ambasador. Od kada je Velika Britanija izašla iz EU, London pokušava da se geostrateški pozicionira, zauzme nove regije, a jedna od njih svakako je i zapadni Balkan - smatra Karanović.

Dodaje da su Britanci na ovim prostorima uvek bili angažovani, a naročito njihove tajne službe. Englezi se, dodaje, u koordinaciji sa SAD nadmeću sa Francuskom i Nemačkom.

Plan u četiri tačke

Vlada premijera Borisa Džonsona, kao i ministarstvo odbrane, sačinila je plan koji predviđa "povećanu aktivnost na zapadnom Balkanu". U dokumentu koji ima 76 strana, pored pobrojanih, jesu i strateški ciljevi, a najavljene su četiri ključne akcije Londona:

1. izgradnja uticaja i saradnja sa zemljama koje su deo EU

2. suzbijanje zloćudnog uticaja (ciljaju se Rusija i Kina, koje sa Srbijom imaju strateška partnerstva)

3. jače vojno prisustvo u crnomorskom regionu, na dalekom severu, Baltiku

4. snage će biti usmerene i na zapadni Balkan, gde će London primeniti novu regionalnu inicijativu za obuku, gradeći i radeći kroz multilateralne grupacije

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading