SRBIJA U RANGU SA NAJVEĆIM SVETSKIM SILAMA! Očekuje se istorijsko obraćanje predsednika Vučića?!

Autor:

Vesti

14.04.2021

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će u 10 časova posetiti institut "Torlak" gde će Miloradu Dodiku uručiti vakcine “Sputnjik” kao donaciju Srbije. Ali, kako stvari za sada stoje, možda nas očekuje i nešto više od onoga što se najavljuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Srbija u rangu sa velikim silama

Samo nekoliko sati nakon što je pres služba predsednika saopštila obaveštenje da će Aleksandar Vučić posetiti “Torlak”, u Srbiji je odjeknula vest da se u toj ustanovi krenulo sa proizvodnjom vakcine “Sputnjik”.

– RFPI i Institut za virusologiju i vakcine „Torlak“ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve“ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „Sputnjik Ve“. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima – saopštili su u fondu.

Ta informacija se pojavila nenadano i brzo zauzela prostor u svim medijima. S obzirom na neočekivanost ovakvih dešavanja, s pravom postoji prostor da se veruje da sutrašnja poseta “Toralku” neće biti samo protokolarna, piše Objektiv.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Ono što je do sada poznato od informacija u vezi proizvodnje vakcina u Srbiji jeste da će pored “Sputnjika”, pogon za proizvodnju imunizacionih sredstava da pokrene i “Sinofarm”, ali ne u nekom od već postojećih instituta.

Zajedno sa UAE i Kinom izgradićemo u Srbiji novu fabriku za Sinofarm vakcine, koje ćemo proizvoditi od 15. oktobra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Već sam javio našim ljudima da traže zemljište, najbolje nadomak Beograda, da napravimo tu fabriku, koja će da proizvodi između dva i tri miliona vakcina mesečno, čime ćemo pokrivati dobar deo regiona i sve naše potrebe. Mi ćemo svake godine morati da se vakcinišemo, a ove vakcine koje smo izabrali, ruska i kineska, su apsolutno bezbedne. Mi ćemo za godinu i da proizvodimo tečnost za vakcinu, a ne samo da dobijamo sirovinu u koju ćemo dodavati sastojke, a ne samo da ubacujemo u bočice – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom nedavne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Važan detalj tokom njegovog obraćanja, koje je privuklo veliku pažnju javnosti, jeste činjenica da Srbija sasvim sigurno neće proizvoditi samo vakcine, već i tečnost.

RepublikaFoto: Printscreen/rts.rs
Institut Torlak

Iako je Vučić to najavio tek za godinu dana, “sumnju” da se nešto epohalno dešava na “Torlaku” podgreva izjava ministra Popovića tokom potpisivanja memoranduma o proizvodnji vakcina. On je naime, tada naveo da su otvorene sve informacije u vezi “Sputnjika V”.

Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci u vezi sa proizvodnjom vakcine Sputnjik V koju je razvio ruski institut za virusologiju Gamaleja – rekao je ministar Nenad Popović u martu mesecu ove godine.

S obzirom na sve što se dešava ovog dana, javnost se u ovom trenutku pita da li će predsednik Srbije sutra ujutru na institutu saopštiti mnogo značajnije vesti od same proizvodnje vakcina – da Srbija kreće sa produkcijom tečnosti što bi našoj zemlji donelo ogromnu korist kako na bezbednosnom planu u borbi protiv pandemije, tako i na ekonomskom, kao i naučnom planu, u smislu da imamo tehnologiju koja je u rangu sa najmoćnijim svetskim silama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading