NOŽ U LEĐA! Atina pod žestokim pritiskom Vašingtona: Ofranziva na Grčku, Ameri traže DA PRIZNAJU KOSOVO!

Autor:

Vesti

13.04.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet članica Evropske unije (EU) odolevalo je do sada raznim prigovorima da prizna jednostranu nezavisnost Kosova. Grčka bi, međutim, uskoro mogla da poklekne pod sve težim pritiscima i prva da "povuče nogu". Jaka uslovljavanja zvanične Atine i premijera Kirijakosa Micotakisa stižu iz Vašingtona pošto Grčka planski postaje značajno američko uporište na Balkanu i u čitavoj Evropi.

RepublikaFoto: Tanjug
Micotakis i Vučić

Veze se uspostavljaju na svim nivoima - političko-ekonomskim i, naročito, u vojnoj sferi. SAD su prethodne godine uložile čak 19 miliona dolara u četiri vojne baze u Grčkoj, od planiranih 20, koje će koristiti vojske obe zemlje. Time je počelo sprovođenje sporazuma o jačanju odbrambene saradnje Grčke i SAD, koji je potpisan krajem 2019, i uključuje modernizaciju grčke armije nabavkom američkog naoružanja i opreme.

TURSKA VRTEŠKA

Zbližavanje dve zemlje usledilo je posle pojačanih napetosti između Grčke i Turske - od migrantske krize do spora oko eksploatacije gasa u Mediteranu, uz paralelno zahlađenje odnosa Vašingtona i Ankare, naročito zbog nabavke ruskog PVO sistema S-400.

Tanasković: Grčka najslabija karika među državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova

U takvoj geostrateškoj vrtešci vreba i opasnost po interese Srbije. To se više i ne krije. Naime, eksperti za međunarodnu politiku Dejvid Filips i Danijel Server otvoreno su za albanske medije rekli da će Grčka verovatno promeniti stav o nepriznavanju Kosova.

- Grčka će vrlo verovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo počeće da se ruši uskoro, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo - rekao je Filips za RTV Dukađini.

RepublikaFoto: Tanjug

Drecun: Želja albanskih lobista

Milovan Drecun, član poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom, kaže za Srpski telegraf da nije realno da Atina prizna jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

- To je teza albanskih lobista koji na taj način ohrabruju Albance da istraju u zahtevima prema Beogradu. To je više kampanja koja bi trebalo da posluži zastrašivanju Srbije. Ne samo zbog tradicionalnog prijateljstva nego i zbog kiparskog problema, ne mislim da je realno da Grčka prizna KiM. Grčka po tim pitanjima ima principijelnu politiku - smatra Drecun.

Server smatra da je posebno Grčka najnepredvidivija u odnosu na druge zemlje:

- Naravno, svaki konačan dogovor između Beograda i Prištine trebalo bi da rezultira priznavanjem Kosova od pet zemalja koje to nisu učinile. Ali ne vidim da će se to uskoro dogoditi.

VIŠI INTERESI

Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu i Unesku, potvrđuje da je došlo do jačanja uticaja SAD u Grčkoj, što, kako upozorava, može da utiče i na nas.

- Grčka je sada dobila na značaju kad je reč o Atlantskom savezu zato što se Turska uzjogunila, najblaže rečeno. Grčka je za SAD danas izuzetno značajna. Došlo je do jačanja američkog uticaja. Za nas posredno to može imati uticaj. Kroz niz godina dobijao se utisak da je Grčka najslabija karika među državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Grčka to za sada nije učinila. Međutim, Grčka će biti pod sve jačim rastućim pritiskom da prizna samoproglašenu nezavisnost KiM - konstatovao je Tanasković.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić, Twitter/Aleksandar Buhanac

Provokacija: Albanci pokazivali dvoglavog orla u centru Beograda

Dvojica mladića su u centru Beograda, na Trgu republike, kod Narodnog pozorišta, pokazivala dvoglavog orla, a jedan od njih je sve to snimio i objavio na društvenoj mreži Tik-tok.

Sve vreme su se smejali, govorili da su u Srbiji, u Beogradu, i pokazivali simbol Albanije. U jednom trenutku jedan od njih se bacio na zemlju i radio sklekove. Zanimljivo je da su se ovi "hrabri" momci svaki put kada su pokazivali simbol Albanaca plašljivo okretali i gledali da li ih je neko video.

Ukazuje da je, s druge strane, prisutan problem Kipra sa Turskom, što usložnjava poziciju Srbije.

- I kiparski problem je u delikatnoj fazi jer je (turski predsednik Redžep Tajip) Erdogan odlučio da predloži pre godinu dana da je rešenje u dvema nezavisnim državama. To do sada nije bio slučaj. Mi podržavamo teritorijalni integritet Kipra, a Kipar podržava teritorijalni integritet Srbije kad je reč o kosovskom pitanju. Vidite koliko je tu interesa isprepletano, koliko je tu sve kontradiktorno. To je jedna izuzetno složena dipomatska, politička i ekonomska igra. Tu uspeti održati balans i pronaći dobru meru obostranog interesa nije uvek lako. Za sada smo uspevali, bez prevelike štete. Nadam se da ćemo uspevati i dalje.

Ovih pet članica EU nije priznalo KiM

- Grčka

- Španija

- Rumunija

- Slovačka

- Kipar

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading