UBIJEN NA NAJBRUTALNIJI NAČIN! Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog Evstratija Pečerskog!

Autor: Republika

Vesti

10.04.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog prepodobnog mučenika Evstratija Pečerskog.

RepublikaFoto: printskrin/Crkveni kalendar

On je bio veoma bogat čovek, ali je iz ljubavi prema Hristu razdelio svoje bogatstvo siromasima. Nakon toga je otišao u Pečerski manastir u Kijevu i tu se zamonašio.

U jednom pljačkaškom napadu na manastir, 1097. godine, mnogi monasi su pobijeni, a sveti Evstratije sa još nekim hrišćanima je završio u ropstvu. U to vreme su Polovci napali na Kijev i opljačkali manastir, a svetog Evstratija su prodali u ropstvo.

Tako je sa još nekim vernicima, zavšio kod nekog Jevrejina, u gradu Korsunu.

Ovaj Jevrejin nije priznavao hrišćansku veru i ismevao je i rugao se ovim vernicima, i primoravao ih da se odreknu Hrista. Međutim, oni su svi bili postojani u svojoj veri i nisu pristajali ni na šta što im je Jevrejin nudio.

Pošto su videli da im ne preostaje ništa drugo, doneli su odluku da se umore glađu. I tako nisu ništa uzimali od hrane, ali nisu želeli da se odreknu svoje vere.

RepublikaFoto: youtube.com/VilaIgicRsovci

Uskoro su svi pomrli od gladi, neko posle tri, neko pole četiri, a neko posle sedam dana. Sveti Evstratije je bio naučen postu, tako je jedini uspeo da opstane 14 dana bez hrane.

Jevrejin je bio besan što je potrošio svoj novac na roblje bez kojeg je ostao. Rešio je da se osveti svetom Evstratiju tako što ga je prikovao za krst. Ovaj svetac je tada prorekao Jevrejinu ljutu i skoru smrt. To je Jevrejina još više iznerviralo, pa ga je probio kopljem i tako je ovaj sveti mučenik ispustio svoju dušu.

Njegovo telo su bacili u more, ali je ono ubrzo isplivalo na površinu, i nad njim su se dešavala velika čudesa i isceljenja.

Uskoro su se obistinile svetiteljeve reči i vizantijski car je naredio da se kazne Jevjeji u Korsunu za njihovu zlobu prema hrišćanima. Tako je Jevrejin bio obešen na drvetu i platio za svoja zlodela.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading