ZA NEVERICU: Papa pije vino iz VOJVODINE!

Autor: alo.rs

Vesti

21.11.2017

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine na praznik Svetog Urbana osveštano srpsko vino šalje se poglavaru Rimokatoličke crkve.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Papa Franja obožava vino iz Vojvodine

Ušuškana tik uz granicu sa Mađarskom, subotičko-horgoška peščara, na samom severu Bačke kod Palića, plodno je tlo za uzgajanje retke sorte grožđa, kadarke, čijem vinu ne može da odoli čak ni poglavar Rimokatoličke crkve, piše Alo!.

Običaj da se papa sladi vinom kadarke seže duboko u prošlost, još u vreme kompozitora Franca Lista. List, svojevrsna „pop zvezda” svog vremena, bio je veoma popularan, a družio se i sa tadašnjim papom (Pije Deveti), kome je svake godine na praznik Svetog Urbana slao vino od kadarke. Tradicija da se vino od kadarke, osetljive vrste grožđa i veoma teške za uzgoj, šalje papi, nastavljena je 2009. godine.

- Franc List je svake godine papi slao kadarku, i to je istorijska činjenica. U saradnji sa segedinskim biskupom nastavili smo ceremoniju slanja kadarke iz segedinske katedrale. S obzirom na to da se kadarka uzgaja u Vojvodini, Rumuniji i Mađarskoj, pozvani su biskupi iz sve tri države. Vino je osveštano i održana je "open air" misa posvećena Listu. Posle 150 godina, kadarka se 2009. ponovo slala u Vatikan. To je bila naša kadarka. Misa je održana na prostoru između salaša i podruma, a prisustvovali su joj mnogi meštani iz okolnih sela - kaže Miro Reljanović, jedan od osnivača Vinarije, čije se vino sada pije u Vatikanu.

Kadarka je poznata kao autohtono mađarsko vino. Mađari su je prihvatili kao svoju i može se naći u svakom dobrom restoranu u toj zemlji. Bila je dominantna sorta crvenog vina u Vojvodini u vreme Autrougarske, vrlo cenjena, koja ide dobro uz gulaš.

Teška je i veoma zahtevna za uzgoj, pa se zato vinari retko odlučuju baš za tu sortu grožđa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading