DRŽAVA NAŠLA REŠENJE ZA FRILENSERE! Ovo kako će plaćati porez! SVE POVLASTICA DO POVLASTICE!

Autor: Republika

Vesti

29.03.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država je pronašla rešenje za plaćanje poreza od strane frilensera.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ukoliko predstavnici frilensera prihvate ponudu koja će biti predstavljena u narednim danima, oko 80 odsto njih će biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa koje nisu regulisali u prethodnih 5 godina, potvrđeno je Blicu u Vladi Srbije.

- Kada je reč o preostalih 20 odsto frilensera, država će otpisati sve kamate i dati reprogram u trajanju od 10 godina. To u praksi znači da će osoba koja je imala prilive od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo 7 evra - kaže izvor iz Nemanjine 11.

Predlog rešenja biće predstavljen sutra, a tokom predhodnih meseci između države i firlensera održano je više razgovora.

Ko su frilenseri

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera. Centar za istraživanje javnih politika izračunao je da su njihovi prihodi u proseku oko 80.000 dinara bruto mesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene.

Imaju uglavnom do 30 godina, dobro su potkovani znanjem i vešto "barataju" internetom i društvenim mrežama, ali i programiranjem.

Po definiciji to su osobe koje rade za određenu kompaniju, ili više njih, ali nisu zaposleni ni u jednoj. Nemaju standardno radno vreme, rade sa bilo kog mesta i uglavnom biraju projekte koje će da rade.

U Srbiji, oni su uglavnom iz IT sektora, često se bave održavanjem sajtova ili recimo razvojem softvera, ali i digitalnim marketingom, prevođenjem, držanjem časova preko mreže, dizajnom, fotografijom, a zarađuju i znatno više od prosečne mesečne plate.

Poreska uprava je tokom oktobra pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih 5 godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi.

Nakon toga, pojedini frilenseri su izrazili nezadovoljstvo i otpočeli su razgovori sa Vladom Srbije. Razgovore ispred Vlade su vodili premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading