PREMIJERKA OTKRILA NEPOZNATE DETALJE O SEBI: Evo za koga navija Ana Brnabić

Autor:

Vesti

20.11.2017

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dala je intervju za Fajnenšel tajms (FT) u kom je otkrila dosta nepoznatih detalja iz svog života.

RepublikaFoto: Tanjug
Navijač: Ana Brnabić

Kako navodi list, "na Zapadu obrazovana Brnabićeva, specijalista za reformu javnog sektora koja je, takođe, prvi javno deklarisani gej lider u istočnom delu Evrope, raskinula je sa tradicijom rusofilskih moćnika u visokim ešalonima vlasti".

U kancelariji Brnabićeve, koja se nalazi preko puta ruine koja je ostala od nekadašnjeg Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je NATO bombardovao 1999. godine, na stolu su poslagane gomile poopširnih izveštaja.

Na jednoj polici okačen je i dres fudbalskog kluba Crvena zvezda. Poput predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ju je postavio i sa kojim ona kaže da "u potpunosti deli" stavove, Brnabićeva pokazuje da je navijač ovog kluba - piše FT.

FT citira neimenovanog zapadnog zvaničnika koji kaže da "ona nije tipičan muški balkanski političar, kojem je neophodno da stvara haos na dnevnoj bazi da bi preživeo". Premijerka je izjavila da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije" i da "insistira na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji".

Ona nije tipičan muški balkanski političar, kojem je neophodno da stvara haos na dnevnoj bazi da bi preživeo

 

Kako se navodi, "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu je poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".

FT ukazuje na to da je Brnabićeva u intervjuu kazala da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".

- Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski orijentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i, gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo - rekla je Brnabićeva.

List napominje da je "istovremeno kao prioritet postavila reforme namenjene za ulazak u EU, cilj za koji Brnabićeva navodi da je 'izvodljiv' do 2022, iako se (Srbija) opire pritisku da se pridruži EU sankcijama protiv Moskve zbog pripajanja Krima" i podseća da su "zvaničnici EU izjavili da bi novi članovi mogli da pristupe do 2025, ali da nema rokova".

- Članstvo u EU prisililo bi Srbiju da se odlučnije prebaci na zapadnu stolicu, da stane uz pozicije spoljne politike EU, okonča specijalne trgovinske aranžmane sa Rusijom i po mogućstvu restrukturiše energetsko tržište, kojim dominira NIS, naftna i gasna kompanija u vlasništvu "Gasproma" - navodi FT.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading