Bilčik i Kramon: Potreban nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.03.2021

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvestioci Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju i Kosovo Vladimir Bilčik i Viola fon Kramon istakli su danas potrebu za nastavkom dijaloga.

RepublikaFoto: youtube.com/Európske Noviny
Vladimir Bilčik

Bilčik i Kramon su povodom usvajanja njihovih izveštaja ukazali da je u dijalogu bilo napretka, i da se on sada mora nastaviti.

- Apelujem na novu vladu u Prištini da se posveti dijalogu. Videli smo neki napredak proteklih nedelja i meseci i želim da se taj proces obnovi. Na kraju želimo sveobuhvatni sporazum, koji je preduslov za dalju evropsku integraciju - poručila je fon Kramon.

Bilčik je naglasio da je dijalog Beograda i Prištine važan, te dodao da je Beograd to ozbiljno shvatio i želi nastaviti razgovore.


- Mislim da možemo doći do sporazuma, kako bi se Srbija još više približila EU - istakao je on.

Povodom pitanja jednog novinara o sudbini Albanaca u Srbiji koji nemaju dokumenta, Bilčick je podvukao da sva otvorena pitanja koja se odnose na građane treba da se razmatraju u okviru dijaloga.

Kada je reč o izveštaju o Srbiji Bilčik je rekao da je on uravnotežen i da poziva na nastavak reformi. Ukazao je da se u Srbiji moraju videti dalji pravi koraci u reformi u pravosuđu.

- Mislim da može još mnogo toga biti urađeno pre novih izbora - poručio je on.

Bilčick je rekao i da je potrebno nastaviti sa reformama kako bi se mogla otvarati dalja poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i da bi mogla biti primenjena nova metodologija.

- Postoje osnovni kriterijumi za proširenje, a oni su politički. U ekonomiji Srbija je ostvarila velike uspehe, ali politički gledano ima više tačaka na kojima je potrebno raditi - objasnio je.

Podsetio je da je krenuo dijalog stranaka i izrazio nadu da će u njemu učestvovati sve partije, pa i one koje su bojkotovale izbore, a kako bi na sledećem glasanju svi učestvovali.

Ocenio je i da postoji puno prostora za poboljšanje kada je reč o javnoj komunikaciji evropskog puta.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Očekuje, kaže, da se jasno kaže da je EU strateški prioritet.


- Članstvo je kao biti deo porodice, a to znači da morate razumeti jedni druge, da imate poverenja jedni u druge i da svi poštujju ista pravila - naglasio je Bilčik.

Ocenio je i da Srbija mora zaštiti medije i novinare.

Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici ističe da je Srbija svega 60 odsto postigla u toj oblasti.

- Budućost Srbije je Evropi, nije ruska niti kineska, već budućnost koja se oslanja na zajedničke evropske vrednosti i naše spoljnopolitičke ciljeve - podvukao je on.

Konstatovao je da je pandemija negativno uticala na proces proširenja, podsetivši na to da nije postignut dogovor o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da je napredak Srbije i Crne Gore ograničen.

- Bez pandemije sigurno bi bilo nešto lakše. Pandemija je ujedno pojačala geopolitičku borbu na Zapadnom Balkanu - uveren je, te upozorava na veliku prisutnost Rusije i Kine.

Kramon je rekla da na Kosovu ima još problema u borbi protiv korupcije, ali i u vezi s vladavinom prava.

Naglasila je da su reforme zadatak nove vlade, dodajući da mora nešto biti učinjeno i na polju zaštite klime.

- Još je veliki udeo uglja u proizvodnji struje. Ima mnogo fondova koji stoje na raspolaganju i koje treba iskoristiti kako bi se olakšao prelaz na druge izvore - objasnila je ona.

Kramon je, takođe, kritkovala što još nije omogućen bezvizni režim za građane Kosova i izrazila nadu da će do kraja godine biti sprovedena vizna liberalizacija.

To je, podvlači, bitno za verodostojnost EU.

Od nove vlade u Prištini zahteva manje političke nestabilnosti i izražava uverenje da će biti postignut politički dogovor u vezi s izborom predsednika.

Kada je reč o vakcinama kazala je da Kosovo od EU nije dobilo nijednu dozu, što utiče na raspoloženje građana.

Na drugoj strani kritikovala je Srbiju što, prema njenim rečima, ofanzivno propagira rusku i kinesku vakcinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading