KOSTOLAC VREDAN 613 MILONA DOLARA: Počinje izgradnja novog termo bloka

Autor: Tanjug

Vesti

20.11.2017

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polaganjem kamena temeljca danas počinje izgradnja novog termo bloka u Termoelektrani "Kostolac", a direktor EPS-a Milorad Grčić kaže da je rok za izgradnju četiri godine i da će novi blok biti urađen po ekološkim standardima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ


"Ovo je važan dan za elektroenergetski sistem Srbije. Posle 26 godina počinjemo gradnju novom termo bloka, snage 350 megavata. Poslesdnji termoblok pušten je u rad 1991. na 1992. godinu", rekao je Grčić za RTS.

On je dodao da potrošnja struje u domaćinstvima i u industriji raste, te da su neophodni novi proizvodni kapaciteti, a novi blok će doneti za pet odsto uvećanje u proizvodnji struje u odnosu na instalisane kapacitete.

Premašili smo proizvodnju uglja od prošle godine. Nikada nije bilo više otkrivenog uglja nego ove godine


"Rok za izgradnju je četiri godine. Novi blok rade kineske, ali i domaće kompanije, još uvek pregovaramo o procentu. Od 613 miliona dolara trudimo se da dođemo do 100 miliona za srpskle firme", naglasio je Grčić.
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Kostolac spreman za unapređenje

On kaže da će novi termo blok biti po svim ekološkim standardima, da se postojeći kapaciteta osavremenjavaju u skladu sa propisima EU. 


Govoreći o pripremama za predstojeću zimsku sezonu i spremnosti termoelektrana koje koriste ugalj, on je rekao da su uspeli da prevaziđu lošu hidrološku situaciju u prvom kvartalu godine i da danas u Kostolcu i Lazarevcu ima za 1,1 miliona tona uglja više nego prošle godine.

Početak izgradnje novog bloka termoelektrane u Kostolcu je druga faza kineskog aranžmana za Kostolac koji EPS radi sa kineskom kompanijom CMEC. Druga faza vredna je 715,6 miliona dolara, a samo izgradnja termobloka košta 613 miliona dolara. Gradnju bloka prati i proširenje kopa Drmno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading