Hrvatska uputila PROTESTNU NOTU Srbiji zbog navodnih pretnji! LICEMERNI POTEZ ZAGREBA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.03.2021

20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Foto: pixabay/ Telegraf/Vladimir Lukić

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju".


Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading