Posle ovoga ništa više neće biti isto! GODINU DANA KORONE U SRBIJI: Danas je "DAN D" za policijski čas!

Autor:

Vesti

05.03.2021

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početkom šestog dana marta 2020. virus nevidljiv golim okom probio je granicu Srbije. Nije da nismo očekivali, ali kada su sve televizijske i radio stanice prekinule redovan program i objavile vest da je novi smrtonosni virus stigao kod nas, niko od građana Srbije nije mogao ostati ravnodušan. Strah, panika, nada, ohrabrenje, pik, zaravnjenje... Brojanje zaraženih, preminulih, zaključavanje, policijski čas, potraga za lekom, trka sa vremenom da se napravi vakcina, padovi, usponi. Godinu dana nesigurnosti. Godinu dana prilagođavanja. Godinu dana korone.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Tog 6. marta prethodne godine takozvani nulti pacijent Igor Đantar (43), privrednik iz Bačke Topole, imao je teške simptome, malo je falilo da bude i prvi pacijent priključen na respirator. Međutim, pobedio je. Kada je izašao iz bolnice, Srpski telegraf je s njim napravio ekskluzivnu ispovest. Nije znao gde se zarazio jer je putovao i van zemlje.

Na pitanje kako je izgledao njegov život od trenutka kada su mu potvrdili koronu ovako je odgovorio:

- Bio sam u vrlo lošem zdravstvenom stanju zbog upale pluća, otežano sam disao. Bio sam zabrinut za porodicu. Tada uopšte nisam mogao da ustanem iz kreveta, bez kiseonika nisam mogao da dišem. I ne mogu tačno da se prisetim tih prvih dana u bolnici, kad je virus napao moj organizam.

- Porodica, prijatelji, kolege, poznanici, svi su me hrabrili, tešili. Najveća podrška su mi u tim teškim trenucima bili njihova ljubav, zabrinutost. Gledao sam slike svoje dece i to mi je dalo neverovatnu snagu da se borim, držala me je nada da ću ih uskoro opet videti. Da će opet sve biti dobro.Pričao je i o tome ko mu je bio najveća podrška i kako se izborio s koronom:

RepublikaFoto: Privatna arhiva
PRVI SE ZARAZIO Igor Đantar

Za godinu dana pandemije u Srbiji bilo je zaraženo oko 470.000 ljudi. Zvanično. Nezvanično, onih koji su imali KOVID-19, a nisu se testirali mnogo je više.

I ONI SU UMRLI OD KORONE: 

IZJAVE

RepublikaFoto: Tanjug

Aleksandar Vučić

Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika kojeg naša zemlja mora da pobedi

15. mart 2020, dan proglašenja vanrednog stanja

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ana Brnabić

Sve odluke moraju dobro da se odmere, da budu najbolje za ljude, da štite zdravstveni sistem i ekonomiju

15. decembar 2020.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zlatibor Lončar

Nećemo se igrati mačke i miša. Vi sedite na planini, a mi razmišljamo o vašoj vakcinaciji kad se budete vratili

16. februar 2021.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Predrag Kon

Ljut sam na one koji ne mogu da sagledaju koliko je kontraproduktivno kada se neprekidno napadaju oni koji rade

27. april 2020.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ

Goran Stevanović

Ovo nam je u ovom trenutku najgori dan za Srbiju. Ono čega se bojim jeste da nije najgori u budućnosti, biće gorih

31. mart 2020.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv

Branimir Nestorović

Ova epidemija koronavirusa će prestati kada steknemo 60 odsto kolektivnog imuniteta, a mi smo, mislim, vrlo blizu toga

1. novembar 2020.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Mijomir Pelemiš

Došlo je do pomeranja starosne granice kod umrlih, sada od posledica koronavirusa umiru i mladi, čak i sa 30 godina

19. jul 2020.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Darija Kisić

Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće

1. april 2020.

Za godinu dana pandemije u Srbiji je opaki virus odneo oko 5.000 života. Zvanično. Nezvanično, svakom je odneo neki komadić života. Nekom od glave, nekom od srca, nekom od nerava. I sve je to, kao i virus, nevidljivo golim okom.

Naposletku, iako nevidljiva, a jasna kao dan je i promena svesti kod većine celog čovečanstva. Promena nabolje.

RepublikaFoto: pexels.com

Vakcinisan milioniti građanin

U Srbiji je juče vakcinisan milioniti građanin, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Ona je to ocenila kao veliki uspeh i dodala da se Srbija ubrzano približava broju od 1.600.000 ukupnih vakcinacija.

Brnabićeva je navela da je cilj Vlade Srbije ispunjen i da smo došli do oko 95 odsto vakcinisanih od ukupnog broja prijavljenih iz prioritetnih kategorija.

- Očekujemo još 500.000 kineskih vakcina sinofarm, sledećeg ponedeljka očekujemo kontingent "Fajzerovih" vakcina i očekujemo da uskoro dobijemo i ruske vakcine, tako da će vakcina biti dovoljno - rekla je premijerka i ponovila da prva doza vakcine ne znači potpunu zaštitu.

DANAS KRIZNI ŠTAB

Cela Srbija sa nestrpljenjem iščekuje današnju sednicu kriznog štaba. Uvertira je bila burna jer je ceo medicinski deo tog tela jednoglasno za potpuno zaključavanje. Taj stav struka objašnjava time da se jedino na taj način može suzbiti transmisija virusa.

Ipak, gotovo je izvesno da o potpunom zaključavanju nema govora jer se privredni deo štaba protivi, navodeći da bi takav potez bio apsolutni gubitak za ekonomiju. Osim toga, procedura za uvođenje vanrednog stanja je dugačka. Prema nezvaničnim informacijama, u opticaju je nekoliko scenarija, a dva su najizglednija: ili da preko vikenda sve bude potpuno zaključano ili da se primeni mera od prethodnog vikenda - radno vreme do 14 časova. Za mere od početka naredne nedelje još se ništa precizno ne zna. Sve informacije biće saopštene nakon sednice kriznog štaba u 15 časova danas.

Planeta se ne mora okrenuti unazad jedan krug da bi bog bio dobar drug. Svako od nas neka se okrene sebi i preispita sopstveno ponašanje. Samo tako ćemo utabati put u sigurniju budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading