NISAM MOGAO NI DA ZAMISLIM: Patrijarh Porfirije otkrio kako se osećao kada je izabran za novog poglavara SPC

Autor:

Vesti

02.03.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je u emisiji "Upitinik" da nije mogao ni da zamisli da će baš on biti novi poglavar SPC.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Patrijarh Porfirije

Patrijar Porfirije je objasnio kako se osećao kada je izabran za novog poglavara SPC.

Moj prvi osećaj, dominantni osećaj, jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i bremenom koje nosi patrijarh. S obzirom da u najširoj javnosti imamo loše predrasude o crkvi, pa se crkva često doživljava kao da je to neka institucija koja ima svoja pravila. Naravno, crkva sve to ima, ali je ona pre svega telo Hristovo. Crkva postoji kao mogućnost za najdublju potrebu svakog čoveka. Crkva se bavi smislom postojanja - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je istakao, u mladosti nije mogao ni da zamisli da će baš on biti izabran za patrijarha.

- Naravno ni u snu nisam mogao da pomislim da ću biti patrijarh kada sam bio mlad. Oduvek sam imao želju da živim u nekoj tišini. Kasnije sam to i učinio i otišao sam u manastir da živim. Kada sam kao mladić iznosio neke svoje potrebe, mnogi su mi govorili da moram da slušam crkvu.

Novoizabrani patrijarh je ispričao i da ga je, kada je trebalo da se bira mitropolit za Zagreb, vladika Irinej pozvao u svoju keliju u Patrijaršiju.

- Imao sam jake emocije, suze su mi išle kada sam ušao, i tražio sam da ostanem u Kovilju - rekao je patrijarh Porfirije.

- Kada je reč o stavovima crkve nikada neću nametati svoje mišljenje već su izaći u javnost nakon razgovora sa mojom braćom episkopima - kaže patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije se prisetio i svoje nedavne posete selu Majske Poljane kod Gline koje je najteže stradalo u potresu pred kraj prošle godine

Patrijarha je u poseti dočekao i Pavlov unuk Lazar koji je na pitanje što želi onako ganut i kroz suze odgovorio "Novu kuću". Domaćin je goste odveo do njegove teško oštećene rodne kuće, svinjca i gospodarskih zgrada

- Dali smo prilog malom Lazaru. Pitali smo ga šta će da kupi za to, on je zaplakao i rekao da će dati za popravku kuće - kaže patrijarh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading