Vujović: Inspektori rade svakodnevno, kazne za operatere zbog skladištenja opasnog otpada u "Luci Beograd"

Autor: Republika

Vesti

28.02.2021

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, zajedno sa inspektorima zaduženim za ovu oblast, nekoliko kompanija koje se bave skladištenjem neopasnog otpada u „Luci Beograd“, gde je zbog nepoštovanja propisa vezano za zaštitu životne sredine i neposedovanja neophodnih dozvola, najavila prekršajne prijave protiv odgovornih lica.

RepublikaFoto: Republika
Irena Vujović

Vujović je navela da, pored toga što su uočene brojne nepravilnosti, poseban problem pravi skladištenje opasnog otpada na nedozvoljenom mestu.

- Na terenu smo zatekli i opasan otpad, desetine automobila koji su naređani jedan na drugi na nekoliko nivoa. To nije dozvoljeno, jer su dozvolom definisane samo limene školjke i zato će biti pokrenut prekršajni postupak protiv odgovornih. Inspekcija obilazi sve vlasnike skladišta i pisaće prijave za privredne prestupe, jer više ne možemo da dozvolimo nonšalantno ponašanje. Ko se bavi ovim poslom, mora da ispuni sve zakonom predviđene uslove. Ne mogu da generalizujem, ima i primera dobre prakse, ali moramo svakoga dana da podsećamo jedni druge na obaveze prema životnoj sredini  – rekla je Vujović.

RepublikaFoto: Republika
Irena Vujović

Ministarka je pohvalila inspektore zaštite životne sredine, ističući da su svakodnevno na terenu, da rade i vikendom, te da će strogo kontrolisati svaku dozvolu i stanje na terenu.

- Ovde smo da lošu praksu menjamo, i zato ćemo pažljivo iskontrolisati svaku izdatu dozvolu. Cilj nam je da skladište posluje poštujući propise i principe zaštite životne sredine. Svako ponašanje koje nije s tim u skladu, najstrože ćemo sankcionisati. Inspektori rade svakodnevno, ograničen su nam kapaciteti, ali sve raspoložive kapacitete ćemo staviti u funkciju borbe za zdraviju budućnost – poručila je Vujović.

RepublikaFoto: Republika
Irena Vujović

U nekoliko kompanija koje se bave skladištenjem neopasnog otpada na lokaciji „Luke Beograd“, uočeno je da su radile bez dozvole, jer je ona prestala da važi početkom godine, a nije podnet zahtev za izdavanje novog dokumenta u zakonskom roku od 120 dana pre isteka važenja. Uočeno je, primera radi, i da neki od operatera ove godine uopšte nisu unosili podatke u server Agencije za zaštitu životne sredine i nisu poslali nikakav podatak o ulazu ili izlazu sa skladišta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading