Kuburovićeva sa Melcerom: Unapređen položaj u KPZ

Autor: Tanjug

Vesti

17.11.2017

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa specijalnim izvestiocem za torturu Saveta za ljudska prava UN Nilsom Melcerom, s kojim je razgovarala o izvršenju krivičnih sankcija u Srbiji i položaju lica lišenih slobode u kazneno-popravnim zavodima.

RepublikaFoto: Tanjug
Kuburovićeva naglasila da su u proteklih nekoliko godina unapređeni infrastrukturni kapaciteti ustanova, a samim tim i uslovi u kojima borave lica lišena slobode

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa specijalnim izvestiocem za torturu Saveta za ljudska prava UN Nilsom Melcerom, sa kojim je razgovarala o izvršenju krivičnih sankcija u Srbiji i položaju lica lišenih slobode u kazneno-popravnim zavodima.

Kuburovićeva je istakla da je u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji unapređen položaj lica lišenih slobode i da je došlo do značajnog unapređenja prevencije torture, a da to potvrđuju i izveštaji zaštitnika građana, Nacionalnog preventivnog mehanizma, nadležnog skupštinskog odbora i izjave više od 300 lica na izdržavanju zatvorske kazne, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Kuburovićeva je naglasila da su u proteklih nekoliko godina unapređeni infrastrukturni kapaciteti ustanova, a samim tim i uslovi u kojima borave lica lišena slobode.


Ona je podsetila na poslednji izveštaj Saveta Evrope, koji je pokazao da Srbija više nije na poslednjem mestu kada su u pitanju smeštajni kapaciteti u zatvorima, koji sada iznose 106 zatvorenika na 100 mesta, dok je 2012. godine taj odnos bio 156 na 100.

Kuburovićeva je izrazila očekivanje da će se položaj Srbije kada je naseljenost u zatvorima u pitanju još više poboljšati u 2018. godini s obzirom na to da se izgradnja novog zatvora u Pančevu, kapaciteta 500 mesta, približava kraju, kao i da se očekuje početak izgradnje novog zatvora u Kragujevcu. 

Ministarka je rekla i da se istovremeno radi na poboljšanju pravnog okvira kojim će se unaprediti zaštita prava lica lišenih slobode.

Specijalni izvestilac UN je naglasio da je Srbija preduzela napore i načinila velike i značajne korake u oblasti izvršenja krivičnih sankcija. 

On je pohvalio stanje u KPZ Sremska Mitrovica, koju je delegacija UN obišla, navodeći da je tamo stanje mnogo bolje nego pre nekoliko godina, ali i da ta ustanova i dalje ima problem sa prenaseljenošću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading