ONO ŠTO SMO MISLILI DA JE TAČNO, ZAPRAVO NIJE: Virusolog Tanja Jovanović razbila ustaljeni MIT O KORONI

Autor: Republika

Vesti

25.02.2021

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virusolog Tanja Jovanović rekla je za RTS da cemo sigurno godinama biti zaštićeni posle preležane infekcije ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba - osoba koja može da stvori imunološki odgovor. Nauka pokazuje da je osoba koja je preležala kovid u stvari zašticena od infekcije istom varijantom virusa, ukazala je Jovanovićeva.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Tanja Jovanović

Prof. dr Tanja Jovanovič, virusolog, rekla je, gostujuči u Beogradskoj hronici, da smo virus dobro upoznali i znamo kako se prenosi, a ono što je dovelo do povećanja broja obolelih je nepoštovanje mera.

- Ne postoji odgovornost ni na individualnom ni na kolektivnom nivou, i sve dok se ovako ponašamo, broj obolelih će rasti - istakla je Jovanoviceva.

- Upoznali smo virus korone, on je sekvenciran kompletno, upoznali smo patogenezu virusne bolesti, kako virus može da se širi po organizmu, koji ishodi virusne infekcije mogu da budu, kako da dijagnostikujemo bolest, koji su testovi najbolji za dijagnostiku a koji za prognozu infekcije, tako da mi i dalje pratimo virus i promene - kaže profesorka.

Prema njenim rečima, ono što je interesantno za koronavirus, on spada u grupu virusa koji ne mutiraju tako često: dve do tri mutacije mesečno. To je virus koji ima veliki genom, sastavljen je od 30.000 strukturnih jedinica i medu njima se dešavaju dve do tri promene u toku meseca.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Ilustracija

Jovanovićeva ukazuje da problem pravi dugotrajna cirkulacija virusa u populaciji, jer želja virusa je da opstane u sredini, a mi, nepoštovanjem mera, povecavamo transmisiju virusa.

Zbog toga imamo nove mutacije do akumulacije mutacije i promena nekih osobina virusa.

- Registrovali smo tri preteća soja virusa, kod nas je od tih pretecih britanski soj, on se promenio u onoj strukturi koja omogucava virusu da uspešno inficira ćeliju, da uspešno ude u celiju, razmnoži se i oslobodi se iz nje - rekla je ona.

Ishod takve promene virusa je povecana kolicina u respiratornim sekretima koji se izlucuju u spoljašnju sredinu i zbog toga je transmisija mnogo veca.

Što se tice obolevanja s jedne strane, i mortaliteta s druge strane, Jovanoviceva podvlaci da nije pokazano da mutirani virus utice na težinu klinicke slike, bolesti, ali lakše se prenosi i zarazniji je.

- Testovi koji se koriste za dijagnozu infekcije i za vakcine nisu pokazali da je smanjena efikasnost vakcina koje su registrovane kod nas - ukazala je Jovanovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading