OD AFERE "IBICA" DO FIRME U ODŽACIMA: Štrahe pravi maske u Srbiji!

Autor:

Vesti

22.02.2021

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši vicekancelar Austrije pokrenuo biznis usred pandemije korone!

Foto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ
Hajnc-Kristijan Štrahe

Nekadašnji austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je s vlasti srušen korupcionaškom aferom "Ibica", većinski je vlasnik firme "Aurum tekstil" u Odžacima.

Radi se o firmi koja proizvodi materijal potreban za izradu zaštitnih maski, a registrovana je u leto prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa. Štrahe ima 37,5 odsto vlasništva nad firmom, a suvlasnici (sa manjim udelima) jesu njegovi saradnici iz Austrije.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Njegov dugogodišnji prijatelj, nekadašnji poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO), čiji je Štrahe bio šef, Harald Fišel, drži 27,5 odsto vlasništva, dok Helmut Kalteneger ima 25 odsto udela u firmi. Deset odsto drži izvesna Ana Aračić (34).

Hvale se da izvoze u celu Evropu

Na zvaničnoj prezentaciji firme "Aurum tekstil" stoji da je stvorena na temeljima dugogodišnjeg poslovnog iskustva osnivača iz Austrije.

- Proizvod distribuiramo na celo evropsko tržište - piše na sajtu.

Osnivački kapital, koji je podeljen na sve vlasnike, iznosio je 1.000 dinara.

Štrahe je nakon svrgavanja s vlasti zbog video-snimaka nastalih 2017. na Ibici, na kojima se vidi kako s navodnom ruskom milijarderkom priča o državnim poslovima, investicijama i novcu koji bi ona dala za FPO, uz zaobilaženje kontrolnih organa, u više navrata boravio u Srbiji. On se neuspešno vratio u politiku na prošlim lokalnim izborima nakon što je utvrđeno da na Ibici nije prekršio nijedan zakon. Snimak sa Ibice, inače, plasiran je pred izbore za Evropski parlament.

Zanimljivo je da se "Aurum tekstil" bavi proizvodnjom materijala za zaštitne maske, a da se Štrahe u Austriji bori protiv epidemioloških mera austrijske vlade. On se u više navrata izjasnio protiv obaveze nošenja maski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading