ADVOKAT GORAN PETRONIJEVIĆ O PONUDI KOJU JE ODBIO RADE MARKOVIĆ: Ameri šefu DB nudili 3.000.000 dolara!

Autor:

Vesti

22.02.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci su nudili tri miliona dolara i promenu identiteta Radetu Markoviću, bivšem šefu Državne bezbednosti, ukoliko optuži Slobodana Miloševića prilikom svedočenja u Hagu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rade Marković

Ovo nakon gotovo dve decenije otkriva Goran Petronijević, jedan od tadašnjih Markovićevih advokata. Kako tvrdi, ponudu je izneo nekadašnji glavni tužilac u Haškom tribunalu Džefri Najs.

- Kompletno nov identitet, izmeštanje s porodicom u treću državu, imovinsko obezbeđenje do kraja života, pominjalo se tri miliona dolara - kaže Petronijević.

NIJE POSLUŠAO

Od dogovora, međutim, nije bilo ništa.

- Marković je tada otišao u Hag i svedočio, ali onako kako je on želeo, što se nije dopalo haškim tužiocima, koji su imali specifičnu ulogu u procesu pregovaranja sa svedocima-saradnicima - naveo je Petronijević.

Advokat Toma Fila, jedan od pravnih zastupnika Slobodana Miloševića u Hagu, ocenjuje za Srpski telegraf da se tadašnja vlast dodvoravala Amerikancima, čija je želja bila da dovuku Miloševića pred sud.

- Moguće da je Najs to nudio Markoviću. On je obična američka baraba, koju su pustili ovde da vršlja po Beogradu. Išao je sa zaštitom, upadao svuda, pokušao je i kod mene u kancelariju da upadne, ali sam ga izbacio. Kada je DOS došao na vlast, radili su sve živo da se dodvore Amerikancima, ponašali su se doušnički s Amerikom. Došao je kao pobednik, pobedio Miloševića, dovukao ga pred sud - navodi Fila.

Supruga: Nudili mu da bira zemlju

Iva Marković, supruga bivšeg šefa DB, 2016. je progovorila za medije o istrazi i suđenju njenom suprugu, navodeći da su sve vreme na njega vršeni strahoviti pritisci da kaže da je po nalogu Miloševića ili njegove žene učestvovao u političkim ubistvima.

- Rade je uvek bio spreman da kaže svoja saznanja, ali to se nije uklapalo u njihovu, navodnu, istinu. Tako je bilo i sa svedočenjem u Hagu. Nudili su mu slobodu u zamenu za to da svedoči protiv Miloševića pred Haškim tribunalom. Nije pristao. Zoran Mijatović, Goran Petrović i Dušan Mihajlović izveli su ga iz CZ i odveli na razgovor 31. maja 2001. Tada su mu nudili da izabere zemlju u koju hoće da ode s porodicom, da dobije novi identitet, materijalnu sigurnost. Sve, samo da optuži Miloševića. Nije pristao - navela je Iva Marković.

Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije, takođe haški optuženik, navodi da su svedoci na razne načine pritiskani za vreme suđenja Miloševiću, kao i da su Amerikanci i Britanci bili gospodari tog suda jer su njihovi tužioci upravljali procesom.

- Oni su u pripremi za Miloševićevo suđenje sprovodili razne pritiske na razne ljude, s raznim vrstama ucena i ponuda. Jedan mali broj je uspeo, nažalost, ali s tragičnim ishodom poput Milana Babića, koji je pristao da svedoči, međutim, oni mu nikada nisu obezbedili porodicu i na kraju su ga ucenili da svedoči i protiv Milana Martića, što nije mogao da izdrži i izvršio je samoubistvo - objašnjava Šainović.

DVOSTRUKA IGRA

Šainović navodi i druge ponude.

- Nuđeno je generalu Ojdaniću da svedoči i da se oslobodi Haga, general je odbio, nuđeno je meni da svedočim i promenim identitet, mislim da su Radetu Markoviću nudile to i domaće vlasti, da su čak i bili nepošteni, nudili su, a onda su mu elemente ponude uzeli kao svedočenje, na osnovu koga je osuđen, verujem da mu je isto tako nudio i Hag - navodi Šainović za naš list.

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY

Džefri Najs ga je posetio u zatvoru

Dušan Mašić, advokat Radeta Markovića, 2002, uoči suđenja u Hagu, izjavio je da je njegov klijent spreman na saradnju, ali da smatra da nije učinio ništa loše. Marković je dospeo u zatvor posle pada Miloševića i tada ga je posetio tužilac tribunala Džefri Najs.

- Moj klijent mu je rekao da je spreman da svedoči jer priznaje svaki sud s kojim njegova zemlja sarađuje. Marković smatra da ni on, a ni Milošević nisu učinili ništa loše i nema nameru da laže ili tereti bilo koga da bi izvukao ma kakvu korist za sebe - naveo je tada Mašić.

Ko je Rade Marković

* karijeru započeo 1970.

* ubrzo nakon ubistva Radovana Stojičića Badže postao načelnik resora Javne bezbednosti, sa činom general-potpukovnika

* čin general-potpukovnika i mesto načelnika SDB dobija posle smene Jovice Stanišića 1998.

* bivši načelnik službe državne bezbednosti Srbije

* osumnjičen za učešće u političkim ubistvima između oktobra 1998. i januara 2001.

* uhapšen je 23. februara 2001.

* osuđen 30. januara 2003. za pomaganje u prikrivanju četvorostrukog ubistva članova Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali

* osuđen na 40 godina zatvora

* boravi u Zabeli, u sedmom paviljonu, sa oko 150 zatvorenika

* u zatvoru napisao knjigu "Kazna bez zločina"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Bora M

22.02.2021 08:16

Malo su mu ponudili za ono što su tražili...

sima s

22.02.2021 11:45

Slika sve govori - isti naš "vodja"..

expert

23.02.2021 06:47

Naše žute sudije i tužioci sude pijani i drogirani.Skoro je jedan sudija crko od predoziranja.Ja sam ga i celu ekipu iz Okružnog suda u Bgd sada su u Višem a neki su i avanzovali,prijavljivao desetine puta za alkoholisanje u sudu.Takvi žuti petokolonaši su osuđivali časne patriote.Drogirana Mesarovićka je imala fobije na slike sa majice Legijine.to je bilo za izuzeće mentalno zbrkanog sudije a sina je ubacila kaO Naslednika.Sudska žuta vlast je nasledna i privatizovana.Svu imovinu Srbije su privatizovali a i institucije vlasti.