OVAKO JE GOVORIO VLADIKA PORFIRIJE: Kosovo je stvar identiteta Srba, bez njega nisam siguran u našu budućnost!

Autor: Republika

Vesti

18.02.2021

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani patrijarh srpske pravoslavne crkve Porfirije kaže da bez Kosova nije siguran da srpski narod ima budućnost

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je večeras da je Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga „izgubimo kao temelj postojanja“, nije siguran da „naš narod ima budućnost“.

On je gostujući na TV Pink pojasnio da to „ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome“, ali da su Kosovo i crkva „vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti“.

- Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save - naveo je mitropolit.

Naveo je i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

- Svi prethodni patrijarsi itekako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom - kazao je Porfirije.

Povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, mitropolit Porfirije je kazao da je SPC doživela veliki udarac, a da su njegovom i smrću mitropolita Amfilohija crkva izgubila „dva najsnažnija stuba“.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
TOMA

18.02.2021 16:23

Новоизабрани патријарх српске православне цркве Порфирије каже да без Косова није сигуран да српски народ има будућност.