Kancelarija za KiM: Medijima se mora omogućiti da nesmetano, bez zastrašivanja, pritisaka i bilo čije samovolje obavljaju svoju profesiju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.02.2021

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je odluka privremenih institucija u Prištini da novinarskoj ekipi RTS-a zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije flagrantan primer samovolje i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava, ali i sporazuma postignutih u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug
Petar Petković

Neosnovano je i licemerno obrazloženje Prištine da novinarima RTS-a ne dozvoli ulaz na teritoriju KiM jer "nisu poslali zahtev preko oficira za vezu" s obzirom na to da se ni u jednom jedinom dokumentu ne navodi da su mediji dužni ili obavezni da svoju posetu pokrajini najavljuju, ni Beogradu ni Prištini, niti su shodno tome, propisani bilo kakvi rokovi, naveo je Petković u saopštenju koje je mediojima dostavila Kancelarija.

Petković navodi da je o najnovijim potezima Prištine i zabrani ekipi emisije "Pravo na sutra" da izveštavaju sa KiM obavestio i Brisel, te da očekujem promptnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama Evropska unija.

- Medijima se mora omogućiti da nesmetano, bez zastrašivanja, pritisaka i bilo čije samovolje obavljaju svoju profesiju u cilju istinitog informisanja javnosti. Međutim, Priština pokušava da uvede novu praksu zabrana i zastrašivanja, posebno medijskih radnika u pokušaju da spreči da istina sa Kosova i Metohije dopre do što većeg broja ljudi. Ali, to je jalov poduhvat, jer istina uvek nađe put i nikakve rampe tu ne mogu da im pomognu - zaključio je Petković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading