Pavićević o zabrani ulaska ekipe RTS na KiM: Tražićemo od Brisela da preduzme konkretne korake, ovo je KRŠENJE Sporazuma!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.02.2021

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oficir za vezu Dejan Pavićević izjavio je danas da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, kao i da je u kontaktu sa ekipom RTS kojoj kosovska policija već četvrti dan ne dozvoljava da pređe administrativni prelaz Jarinje, a sada sa obrazloženjem da se nisu najavili oficiru za vezu.

RepublikaFoto: pixabay.com/UNS

Pavićević je za Udruženje novinara Srbije rekao da se po Briselskom sporazumu prelazak novinara ne najavljuje "apsolutno nikad".

- Ovo važi isključivo za najviše državne zvaničnike. Ja sam od početka u kontaktu sa ekipom RTS-a, o ovom slučaju upoznate su odmah sve strane. Mi ćemo sada tražiti od Brisela da preduzme konkretne korake, jer je ovo flagrantno kršenje Sporazuma, slobode kretanja i prava novinara na slobodu izveštavanja. Ovo je anticivilizacijski čin i tražićemo da se to prekine - rekao je Pavićević, saopštio je UNS.

Novinarka RTS Svetlana Vukmirović navela je da su oko podne ekipi RTS-a prišla tri službenika kosovske policije i rekla im da ne mogu da uđu na Kosovo, jer svoj dolazak nisu najavili 72 sata ranije preko oficira za vezu.

- Policajci su nam rekli da je to procedura po Briselskom sporazumu - kazala je Vukmirović za UNS.

Vukmirović ističe da je ekipa RTS-a sve vreme u kontaktu sa oficirom za vezu i da je on upoznat sa dešavanjima na prelazu, te da je ovo objašnjenje apsurdno.

Ona sada na Jarinju čeka i pisano objašnjenje da je ovo razlog četvorodnevnog zadržavanja novinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading