UST: Pilot presude za rešavanje "masovnih tužbi"

Autor: Republika

Vesti

14.02.2021

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) dostavilo je Ministarstvu pravde svoj predlog mera za unapređenje efikasnosti pravosuđa u kojem se, pored ostalih, predlaže uvođenje instituta "pilot presuda" u slučajevima masovnih tužbi sa sličnim situacijama.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

Dati su predlozi i za ponovno normiranje instituta kolektivne tužbe i koletivnog spora, izmene mesne nadležnosti suda u određenim slučajevima, kao i rešenja za dostavljanje pismena i aktivnu ulogu stranaka u postupku dostave.

Udruženje u saopštenju podseća da su masovne tužbe u određenim predmetima i sličnim situacijama u protekloj deceniji mahom postale osobenost našeg pravnog sistema, upozoravajući da se njima pojedini sudovi u Srbiji i sudije tih sudova zatrpane i ne stižu da predmete reše u primerenim rokovima.

Poslednji takav priliv masovnih predmeta počeo je nakon donošenja presuda u korist građana u sporovima protiv banaka, a povodom otplate kredita u švajcerskim francima. Nadalje je usledio veliki broj tužbi povodom obrade kredita, promene kamatnih stopa itd.

Svi ovi predmeti doveli su do prebukiranosti paričnih odeljenja sudova, posebno Prvog osnovnog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu gde sudije mesečno dobijaju i više stotina novih tužbi.

Masovne tužbe podnošene su u prethodnom periodu protiv grada i predškolksih ustanova zbog preplaćene nakande za boravak dece u vrtićima, tužbe vojnih osiguranika protiv fonda SOVO i fonda PIO zbog manje isplaćene penzije, tužbe radi naknade poštanskih usluga prilikom isplate penzija, tužbe protiv Nacionalne službe za zapošljavanje povodom manje isplaćene naknade za slučaj nezaposlenosti i slične.

Zbog svega navedenog UST predlaže razvijanje sistema pilot presuda po uzoru na praksu Evropskog suda za ljudska prava, koji ima veliki tzv. repetitivnih slučajeva.

Ovaj sud je još 2011. godine razvio sistem pilot presuda kroz koji se značajno uprošćava mehanizam izrade sudske odluke prostim pozivanjem na prethodno donetu odluku u sličnoj stvari, podseća UST.

Kada je u pitanju dostavljanje, UST pored ostalog, predlaže uvođenje aktivne uloge advokata u postupku dostavljanja koji bi poštu iz suda primao na email, pa bi bio u obavezi da svoju elektronsku poštu redovno kontroliše.

Sugeriše i ponovno, precizno normiranje instituta kolektivne tužbe i koletivnog spora, podsećajući da su one bile predviđene Zakonom o parničnom postupku, ali su odredbe o njima proglašene neustavnim zbog nepreciznosti i neodređenosti.

UST smatra da bi ove vrste tužbi, poznate u svim modernim pravnim sistemima i u Srbiji imale veliki značaj, naročito u oblasti zaštite prava potrošača.

Predložena je i delegacija mesne nadležnosti suda, radi rasterećenja pojedinih sudova na čijoj se teritoriji nalazi sedište velikog broja banaka i osiguravajućih društava protiv kojih se tužbe podnose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading