OTVORENA BIRAČKA MESTA: Na Kosovu i Metohiji počeli vanredni parlamentarni izbori!

Autor: Tanjug

Vesti

14.02.2021

06:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Kosovu i Metohiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača, kojima je omogućeno da glasaju u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mesta, a građani glasaju za 120 članova novog parlamenta.

Centralna izborna komisija smanjila je broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, što u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.


Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta.

Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice - Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora "delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa", dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading