LONČAR APELUJE: Prijavite lekove koje vidite na pijaci!

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2017

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predloženi zakon o medicinskim sredstvima, koji treba da onemogući uvoz nekvalitetnih i nesigurnih medicinskih sredstava uglavnom je ujedinio poslanike vlasti i opozicije koji su izneli pozitivna mišljenja.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Zlatibor Lončar

Tokom skupštinske rasprave ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je da je jedan od razoga zbog čega se zakon donosi ono što je svima počelo da bode oči , a to je pojava lekova na pijaci.
On je apelovao na sve ljude koji to primete da o tome obaveste Ministarstvo zdravlja koje će odmah reagovati, jer u tom slučaju hitna reakcija je neophodna.

- Kad ljudi uzmu te lekove, mi ne znamo šta sutra možemo da očekujemo, niti možemo lako da uspostavimo dijagnozu, jer mi nemamo predstavu šta su oni pili. Oni mogu da kažu šta su uzimali od lekova, ali ne kažu gde su kupovali te lekove. To je jedan od ozbiljnih razloga zašto se ovaj zakon usklađuje sa zakonima EU - rekao je Lončar.

Poslanik DS Dušan Milisavljević kaže da je reč o zakonu po kojem građani mogu da vide dobrobit priključenja Srbije Evropskoj uniji i prihvatanja evropskih standarda u lečenju pacijenata.

- Kao lekar sam svedok da smo pre 20 do 30 godina dobili sredstva iz azijskih zemalja koja smo davali građanima, a za koja sam lično izrazio sumnju u kvalitet i vreme je pokazalo da nisu bila adekvatna. Ovaj zakon je nešto što neće dozvoljavati takve stvari i pokazuje da je dobro što idemo ka EU i što prihvatamo njihove standarde - rekao je on.

Milisavljević je izneo podatak da je od 96 prijava na sumnju kvaliteta medicinskih sredstava 70 odsto poreklom iz zemalja van EU, a da je 96 odsto povučenih sredstava zbog defekta kvaliteta takođe iz zemalja koje nosi članice EU.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija kaže da je zakon dobar, ali da ima primedbi I da bi trebalo da se usaglasi sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Kao lekar je, kaže, bila svedok javašluka , ali i neprofesionalnosti kada je u pitanju ispitivanje lekova i medicinskih sredstava.

- Mislim da treba oštrije reagovati na reklamiranje lekova i medicinskih sredstava bez određenog dejstva. Tu mislim da Ministarstvo mora da igra još mnogo važniju ulogu - rekla je ona.

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković ponovila je zahtev da se predloženi zakon povuče iz procedure jer između ostalog trenutno važeći Zakon o lekovima I medicinskim sredstvima uređuje tu oblast.

Takođe, smatra da je zakon nedorečen i nedorađen u pojedinim delovima, te da ne rešava problem građana.

Ona je rekla da građani verovatno u ovoj raspravi očekuju da poslanici pričaju o rešavanju konkretnih problema poput tog da 83-godišnjak koji ima oštećenje sluha 65 posto nema pravo na nabavku slušnog aparata o trošku RFZO, jer je negde propisano da oštećenje mora biti 70 posto da bi dobio aparat.

Poslanik LDP Žarko Korać smatra da je predloženi zakon "iznuđen" i da je reakcija na činjenicu da je u Srbiji "započeo haos na tržištu lekova i medicinskih sredstava".

Kaže da je posledica stanja društva, koje je zapušteno, sve slabija imunizacija građana, te da su lekari koji se bave imonologijom defanzivni u tim javnim raspravama pošto, kako je primetio, niko nije na njihovoj strani.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading