(VIDEO) SVAKI GRAĐANIN DOBIJA PO 60 EVRA: Novi paket mera vlade Srbije, SVAKI PENZIONER PO 110 EVRA!

Autor: Republika

Vesti

11.02.2021

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali detaljno predstavljaju novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić i Siniša Mali

- Treći paket pomaže da naša privreda preživi - rekla je Ana Brnabić na početku obraćanja.

- Vodim zdravstveni Krizni štab, dok predsednik vodi privredni Krizni štab, iskoristila bih priliku da mu se zahvalim. Kao što se Srbija uzima kao primer za vakcinaciju, tako će se uzimati i za primer privrednog razvoja - dodala je Brnabić.

- Dok su ljudi u čitavoj Evropi gubili poslove, mi smo zapošljavali ljude. Plate i penzije su nastavile da rastu. Prosečna plata u novembru i iznosila je 518 evra. Strani investitori nastavljaju da investiraju u Srbiju. Srbija je pokazala da je jaka i stabilna država i da i građani i privreda mogu na nju da računaju. Treći paket mera nastavlja u tom pravcu - rekla je Brnabić.

Zdravstveni i privredni uspeh Srbije nije pao s neba, rezultat je vizije i rada

- Želim da se zahvalim penzionerima, juče smo isplatili uvećanu januarsku penziju - rekao je Mali.

Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Privreda će početi da dobija novac u aprilu, a iznos koji će firme dobiti za minimalac od države je oko 48.000 dinara.

Po pola minimalca, biće isplaćeno privredi i tokom maja i juna.

Međutim, novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara.

- Hoćemo da napravimo juriš na evropska tržišta, da budemo spremni i jaki i posle korone - ističe Siniša Mali.

- Pomoć za sve zaposlene u privatnom sektoru. Za ugostiteljstvo, turizam, rent a kar biće isplaćen još jedan pun minimalac od maja do jula, za najugroženije privatne sektore. Autoprevoznicima će biti isplaćeno po 600 evra - najavio je Mali.

- Svaki građanin će dobiti po 60 evra, na to će penzioneri dobiti na to još 50 evra! Dakle, 110 evra do kraja godine za najstarije, pokrili smo potrebe svih naših građana i ekonomije na taj način - pojasnio je ministar finansija.

- Ukupno od države je svaki zaposleni je dobio 1460 evra. Plus 100 evra za svakog građanina. Kroz minimalne zarade je najugroženijim sektorima pomognuto sa 1970 evra po čoveku.

- Sa ovim trećim paketom je stopa rasta od 6% realna. Sa ovom rekonomskom politikom postajemo pobednici u Evropi - govori Mali, a premijerka se nadovezuje:

- Brine me pad evropske ekonomije. Mi smo vezani za evropsku ekonoju. NJihova spora vakcinacija ne ide nama na ruku. To povlači i rad naše privrede. Nadam se da će se ta problematika vakcina rešiti. Što je njima bolje i nama je, što je njima lošije, nama je gore - rekla je Brnabićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoi

11.02.2021 20:40

Svaka cast, predsedniku Vucicu!