SPC DOBIJA POGLAVARA SLEDEĆE SEDMICE: Zbog pandemije korone zasedanje će prvi put biti van Patrijaršije

Autor:

Vesti

11.02.2021

05:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti arhijerejski sabor, zakazan za 18. februar, kada će biti biran 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), biće održan u kripti Hrama Svetog Save, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ovakva odluka je presedan jer će izbor srpskog patrijarha prvi put biti obavljen ne samo izvan patrijaršijske saborske sale nego i same Patrijaršije. Mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom objasnio je nedavno da se razmatra i ta opcija da Sabor bude održan u Hramu Svetog Save zbog epidemiološke situacije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90) preminuo je 20. novembra prošle godine od posledica virusa korona.

U izbor za njegovog naslednika na patrijaršijskom tronu može ući 30 arhijereja naše crkve koji ispunjavaju uslov da imaju najmanje pet godina eparhijske službe, dok će pravo glasa na Saboru imati 39 vladika. Sednicom će, kao najstariji arhijerej, predsedavati episkop šabački Lavrentije - ima 85 godina starosti i 53 godine arhijerejskog staža. Bio je i na čelu prethodnog izbornog Sabora, koji je 2010. izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

Dva poslednja poglavara SPC

- patrijarh srpski Pavle (Stojčević) 1990-2009.

- patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) 2010-2020.

RepublikaFoto: Tanjug

Kao najozbiljniji kandidati za patrijaršijski tron SPC figuriraju episkop bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dok se episkop diseldorfski i nemački Grigorije sam nameće kao kandidat u pojedinim opozicionim medijima iako nema podršku među arhijerejima.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje, iz koga koverat sa imenom izvlači i monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. Do sada su to bili, kada su birani patrijarh Pavle i patrijarh Irinej, monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.

Kripta velikomučenika kneza Lazara

Kripta Spomen-hrama Svetog Save ili kako nosi zvaničan naziv Hram svetovelikomučenika kneza Lazara, prostire se između temelja Hrama i konstruktivno i arhitektonski predstavlja samostalni podzemni objekt. Namenjena je za bogosluženja, održavanje kulturnih sadržaja - tribina, izložbi, promocija, predavanja. Površine je oko 2.000 metara kvadratnih, a dubine sedam metara. Iza oltara je stara kripta patrijarha, u kojoj će u sarkofazima počivati zemni ostaci poglavara SPC. Za početak je definisano 12 mesta. Kao prvo u jednom od sarkofaga položeno je telo 45. patrijarha Irineja, 22. novembra 2020. U ostalim grobnim mestima sahranjivaće se budući poglavari SPC, osim ako ne izraze drugačiju želju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading