NESVAKIDAŠNJA ODLUKA NATO ALIJANSE! Od novembra na čelo KFOR-a dolazi general iz jedne zemlje iz regiona!

Autor: Republika

Vesti

10.02.2021

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od novembra 2021. na čelu KFOR-a po prvi put biće jedna država regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Italijanskog generala Franka Federičija zameniće mađarski brigadni general Ferenc Kajari, saznaje Balkanska bezbednosna mreža.

On važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim misijama. Na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu će biti do novembra 2022. Mađarski kontigent sa 432 vojnika treći je po veličini u KFOR-u, odmah iza SAD i Italije.

Kajari je već bio angažovan na zadacima na Balkanu. Tokom 1996. bio je oficir za vezu mađarskog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni u Hercegovini, 2004. je bio savetnik EU u Darfuru, služio je u misiji ISAF u Avganistanu i u NATO komandi u Norfoku u Virdžiniji.

Ovo će biti prvi put da NATO jednoj zemlji regiona poverava komandnu funkciju u KFOR-u.

U nedavnom intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu načelnik generalštaba mađarske vojske general Ferenc Korom objasnio je da ova misija za tu zemlju od velikog značaja i da su zato tražili podršku Alijanse za komandnu funkciju.

 

Dok Mađarska jača ulogu na Kosovu, Slovenija je smanjuje

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin najavio je smanjenje kontigenta u KFOR i povećanje učešća u misiji EUFOR u BiH, i drugim operacijama EU i NATO.

On je dodao da će i pored toga misija na Kosovu ostati najbrojniji angažman Slovenije van svojih granica.

 

Od 2000. do danas komandanti KFOR-a bili su iz Italije (dvanaest), iz Velike Britanije (jednom), Francuske (tri puta), Nemačke (sedam puta), Norveške (jednom) i Španije (jednom).

Pod Kajarijevom komandom u KFOR-u biće i mađarski Taktički rezervni bataljon KTBRN koji se smatra ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine.

Kajari je nedavno ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu "mirna ali krhka" i da se taj prostor i dalje suočava sa izazovima.

Kao glavne izazove on je naveo nepovoljnu ekonomsku situaciju, neuspeh vlada da rade u punom mandatu, povratak militantnih religioznih ekstremista iz nekadašnje Islamske države, koji zajedno sa organizovanim kriminalnim grupama "utiču na značajan deo mlade nezaposlene populacije na Kosovu" i migrantsku krizu.

 
- Očekujem veći procenat diplomatskih zadataka od čisto vojnih aktivnosti - rekao je Kajari o svom budućem agažmanu u KFOR-u, dodajući da je povoljna bezbednosna situacija doprinela da se broj vojnika u toj misiji sa početnih 50.000 smanji na sadašnjih 3.500.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading