NIKO NIJE POMENUO POPUŠTANJE MERA! Predrag Kon otkrio šta se dešavalo na sednici Kriznog štaba!

Autor: Republika

Vesti

09.02.2021

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održali su danas u 10 sati Palati Srbija sednicu, na kojoj je, najpre analizirana epidemijska situacija a kako je nakon nje izjavio epidemiolog Predrag Kon, sve mere ostaju na snazi do daljeg.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

On je rekao da se na današnjoj sednici nije pričao o predstojećoj utakmici Zvezda-Milan. 

- Nije bilo čak ni govora o bilo kakvom popuštanju. Po proceni epidemiološke situacije jasno se vidi da je stabilizovana na visokom nivou, ali se, nažalost, vidi i blagi porast, koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, sa jedne strane i sa samom prisutnošću britanske varijante virusa. Nove mutacije su dodatni rizik, posebno u situaciji kada mi još nemamo vakcinisanost sa dve doze, nego samo sa jednom. Treba naglasiti da je zaštita sa vakcinom tek obezbeđena kada su date dve doze i kada prođe najmanje desetak dana posle toga - rekao je dr Kon. 

U svetlu svega toga, kako je rekao, idu i snažni apeli da pokušamo da održimo situaciju da se dalje ne pogoršava, a to možemo isključivo poštovanjem mera, posebno se to odnosi i na pojačanje kontrole u narednom periodu, kao i  prazničnom periodu na planinama i skijališta.

- Dakle to su restorani, kafići i ugostiteljski objekti koji ozbiljno trpe sve ovo vreme. Ali je činjenica da mi moramo da izdržimo još neko vreme, dok ne stignemo tu barijeru sa vakcinacijom - kazao je dr Kon.

Na pitanje da li je dinimika vakcinacije dobro, rekao je da je dinamika dobra. Podsetio je da je počelo i davanje druge doze. 

Vrlo brzo ćemo opet imati veće količine vakcine pa će pozivanje za prvu dozu da se poveća. Ono što je cilj jeste da se na dnevnom nivou daje 80.000 doza, ukupno, prva i druga doza -  kazao je dr Kon. 

Ponovio je da je cilj da se vakciniše do 3 miliona ljudi.

- Milion i po je neki minimum koji nama obezbeđuje nešto bolju situaciju. Tri miliona je broj koji bi nam pomogao da sve svedemo na pojedinačne slučajeve - rekao je dr Kon.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading