TAJKUN KRENUO U KAMPANJU ZA POVRATAK U POLITIKU: Mišković u ofanzivi, opet bi da kroji vlade

Autor:

Vesti

05.02.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik i osnivač "Delta holdinga" Miroslav Mišković krenuo je u ozbiljnu medijsku kampanju i praktično najavio povratak u politiku, ne skrivajući ambiciju da ponovo kadrira u državnim institucijama.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Miroslav Mišković

Najbogatiji Srbin juče se posle poslovične medijske ilegale pojavio u tri glasila koja su naklonjena delu opozicije pod rukovodstvom njegovog starog poslovnog partnera Dragana Đilasa i(li) posluju u okviru "Junajted grupe" Dragana Šolaka.

Mišković je u napadnom medijskom nastupu - intervjuima koji su juče osvanuli u Danasu, Ninu i Nedeljniku, odreda ponavljao da nije sastavljao srpske vlade u vreme bivšeg režima. Iako je javna tajna, kako tvrde upućeni, da je i te kako odlučivao i krojio sve vlade do 2012, sa sve stranim diplomata, među kojima se izdvajao bivši ambasador SAD Kamerun Manter (pogledaj okvir).

Simptomatično je da je Mišković ispričao anegdotu baš s njim da bi pokušao da ubedi javnost da nije, navodno, imao nikakav uticaj na poluge bivših vlasti. U tu svrhu valjda je ignorisao činjenicu da je učestvovao u spornim privatizacijama, u čemu se naročito ističe C market, u čije vlasništvo je došao, kako se navodilo, u kabinetu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice. Ostaju, međutim, i navodi da je kontrolisao medije sa partnerom Đilasom, te da su zakoni pisani zarad bogaćenja i u korist širenja njegove poslovne imperije...

Privatizacija preduzeća

Kupio "C market", kako se navodilo ispod cene, za 29 miliona evra, a potom ga prodao za milijardu evra. Nije nepoznata priča da je Mišković u kabinetu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, daleko od slobodnog tržišta i principa konkurencije, postao vlasnik tog trgovinskog lanca. Bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović tvrdio je da je Mišković za te "nezakonite radnje direktnu pomoć" dobio od državnih institucija i "takoreći celokupne vlade pod upravom tadašnjeg premijera Koštunice". Navodilo se i da su neki zakoni pisani u korist Miškovića i njegovog poslovanja. Neki ondašnji ministri su se, po kuloarima, hvalili "poznanstvom" s Miškovićem.

- Apsolutno nijednu vladu nisam sastavljao. Apsolutno nijednu! Garantovano nikad nisam imao urgenciju ni za jednu vladu. Američki ambasador (Kamerun) Manter, kada je odlazio iz Srbije, kad smo ručali, kaže: "Gospodine Miškoviću, u Srbiji da padne mrtva ptica iz vazduha, pola Srbije bi kazalo da ste vi nešto učinili toj ptici" - ispričao je Mišković.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević kaže da pojavu Miškovića u tri medija vidi kao dokaz da je deo svetog trojstva tajkuna - Đilas, Šolak, Mišković.

Vlasništvo u medijima i saradnja sa Đilasom

Mišković 12. novembra 2012. saopštio da se povlači iz dnevnih novina Pres, kao najveći pojedinačni vlasnik.

Prethodno je Aleksandar Vučić, tada potpredsednik Vlade, pokrenuo pitanje transparentnosti vlasništva medija u Srbiji, navodeći da su stvarni vlasnici Presa Mišković i Dragan Đilas. Inače, veza Đilasa, Miškovića i Presa otkrivena je kada je u avgustu potpredsednica "Delta holdinga" Jelena Krstović na Tviteru objavila sliku na kojoj se vidi njena beležnica, u kojoj je napisano: "D. Đilas, Pres - poslovanje, nova firma, ljudi, štamparija, kredit".

- Da kontrolišu medije, finansiraju medijske napade na Aleksandra Vučića i SNS. Da su tužni na svaki uspeh Srbije. Ali, na sreću, narod se pita - kaže za Srpski telegraf Vučević.

Ističe da niko, pa ni sam Mišković, ne veruje da nije krojio vlade u bivšem režimu:

- Ma ko u to može da poveruje?! Ni on sam sebi ne veruje kada to kaže. Tajkuni i ambasade - tu se odlučivalo o srpskim vladama nekada.

Na vezi sa ambasadama

Navodi da je Mišković sarađivao sa stranim diplomatama, naročito sa ondašnjim ambasadorom SAD Kamerunom Manterom (2007-2009. službovao u Beogradu), te sa njima kadrirao u nekadašnjim vladama, indirektno su potvrđeni novembra 2012. Tada je Manter, kao bivši ambasador, boravio u Srbiji i razgovarao baš sa Miškovićem o svom novom angažovanju - da bude njegov lobista u Srbiji i na zapadu.

RepublikaFoto: Tanjug

Vučić: Više nema tajkunske uprave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da to što je na svim naslovnim stranama takozvanih nezavisnih i slobodnih medija Miroslav Mišković govori da i dalje postoji sprega između njega i medija u vlasništvu Dragana Đilasa i poručio da tajkuni više ne upravljaju Srbijom.

Ističe da je Mišković rekao dve važne stvari, a to je da Mišković više ne bira Vladu i da je ne biraju tajkuni, kao ni strani ambasadori, već narod na izborima i Skupština.

- Druga stvar je jer on pokazuje da su mogli da biraju, da bi nam vlade bile jednako neuspešne i nesposobne kao 2008, kada smo bili najgori u Evropi - rekao je predsednik.

Dodaje da ništa u to vreme nije moglo da se izgradi:

- Srećan sam i zbog slobode izražavanja u našoj zemlji i što sam u toj jednoj rečenici saglasan s njim i njegovim kolegama, koje nazivaju tajkunima. Vidim da se nastavila ta saradnja iz Presa, koja je pre bila i u vlasničkoj strukturi između Đilasa i Miškovića, kao i da i dalje postoji u medijima koji su u Đilasovom vlasništvu, koji daju direktnu podršku Miškoviću i obrnuto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading