BIĆE GUSTO: Stiže CIKLON i donosi EKSTREMNE TEMPERATURE!

Autor: Kurir, Republika

Vesti

03.02.2021

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đorđe Đurić, srpski meteorolog objavio je na svom Fejsbuk profilu objavio je kakvo nas vreme očekuje narednih dana.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto Ilustracija

Kako je napisao, pred nama je period sa prolećnim vremenom, za vikend ponegde i preko 20°C.

U Srbiji u sredu nakon hladnog i maglovitog jutra, tokom dana sunčano i osetno toplije u odnosu na prethodne dane. Maksimalna temperatura biće od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C.

 

Pred nama period sa prolećnim vremenom, za vikend ponegde i preko 20°C. U Srbiji u sredu nakon hladnog i maglovitog... Posted by Djordje Djuric on Wednesday, February 3, 2021

 

U četvrtak još toplije, uz maksimalne temperature od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C. Biće umereno oblačno, samo na krajnjem severu i severoistoku u toku jutra biće više oblačnosti, a ponegde se u ovim predelima očekuje i slaba kiša.

U petak i za vikend biće prisutna snažna aktivnost ciklona iznad Atlantskog okeana, a jedan od centara ciklona sa Atlantika će dospeti i do Nemačke. Pri takvoj sinoptičkoj situaciji, naše područje i Srbija nalaziće se u prednjem i toplom sektoru ciklona, pa će sa severa Afrike i sa Mediterana doći do priliva veoma tople vazdušne mase i to u vidu južnog strujanja.

Dakle, u petak i za vikend biće umereno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C, za vikend ponegde i do 22°C. Nešto hladnije biće samo u Negotinskoj Krajini. Inače, maksimalne temperature krajem sedmice biće za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

I dok će ovaj ciklon južnim i jugoistočnim predelima Evrope i delovima zapadne Evrope donositi ekstremno toplo vreme, zbog snažnog jugozapadnog strujanja, uz temperature u našim predelima i u Srbiji i preko 20°C, istovremeno, u drugom delu ciklona očekuju se ledena severoistoična strujanja, pa se u Rusiji, u Skandinaviji, u oblasti Baltika, Skandinavije i centralne Evrope od severa Nemačke do Poljske očekuju veoma niske temperature od -15 do -5°C, uz obilni sneg. Ova ledena vazdušna masa prodraće i do Britanskih ostrva i doneti sneg sve do juga Engleske i Irske, uz pad temperatura na oko 0°C.

U nedelju će u većem delu Srbije duvati umeren do pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata sa olujnim udarima. Košava će biti toplog karaktera, a upravo će fenski efekat južnih vetrova i doneti ekstremno visoke temperature. Najtoplije biće u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, a na području Beograda očekuje se oko 20°C.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Početkom i sredinom sledeće sedmice biće promenljivo oblačno sa kišom, a ponedge će biti uslova i za pljuskove sa grmljavinom. Doći će do priliva nešto svežije vazdušne mase sa severozapada, pa se očekuje manji pad temperature, ali će ostati i dalje veoma toplo za ovo doba godine, uz temperature oko i preko 15°C. U narednih 7 dana i minimalne jutarnje temperature biće visoke, tako da se više ne očekuju ni mrazevi, a minimalne jutarnje temperature biće ponegde i između 5 i 10°C.

 

 

 

Kako nas narednih 7 dana očekuje pravo prolećno vreme, snežni pokrivač će se u potpunosti otopiti do 1300-1400 metara nadmorske visine, pa će bez snežnog pokrivača ostati Zlatibor i mnoge druge niže planine. Iznad 1400-1500 metara nadmorske visine trenutno ima od 100 do 150 cm snežnog pokrivača. I na ovim visinama narednih dana očekuju se temperature iznad 0°C, uz naglo smanjenje snežnog pokrivača, a očekuje se da se snežni pokrivač na planinama iznad 1500 metara i na Kopaoniku smanji narednih 7 dana za oko pola metra. Ipak, i pored toga, očekuje se sasvim dovoljno snežnog pokrivača u ovim predelima i visina snega neće opasti na manje od 50 cm.

Prema trenutnim prognozama, najmanje narednih 7 do 8 dana bez jačeg zahlađenja i povratka zime.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading