HAŠKA GOLGOTA! General Sreten Lukić trune u zatvoru na pravdi Boga:

Autor:

Vesti

28.01.2021

04:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sreten Lukić (63), penzionisani general MUP Srbije, trebalo je da bude pušten na uslovnu slobodu još u maju 2019. kada je izdržao dve trećine zatvorske kazne od 20 godina, na koju je osuđen u Haškom tribunalu zbog zločina nad kosovskim Albancima.

RepublikaFoto: youtube.com/Dušan kovač
Sreten Lukić

Lukić je, međutim, izuzetak te međunarodne prakse i haških pravila zbog, kako tvrdi njegov advokat Branko Lukić, samovolje i pakosti Karmela Ađijusa, predsednika Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala).

ČOVEK VAN KONTROLE

Lukić je, podsetimo, prošle sedmice iz Poljske, gde je bio na robiji, vraćen u sudski pritvor u Sheveningenu, kao jedini takav slučaj. Vlasti Poljske obavestile su Mehanizam da je Lukić izdržao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, koju njihov zakon predviđa za dela za koja je osuđen, te da više ne može biti u zatvoru u toj zemlji. Uprkos tome, Ađijus nije dozvolio da Lukić ide kući, već je odredio da bude vraćen u haški pritvor dok se ne pronađe druga evropska zemlja u kojoj će odslužiti ostatak kazne.

Lukićeva golgota

- Lukić, koji je za vreme rata na KiM bio načelnik Štaba MUP Srbije, Haškom tribunalu dobrovoljno se predao 2005. 
- s Lukićem, pravosnažno su 2014. osuđeni i bivši potpresednik vlade SRJ Nikola Šainović na 18 godina zatvora, bivši komandant Treće armije VJ Nebojša Pavković na 22 godine, ratni komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević na 14 godina i načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić na 15 godina zatvora
- bivši predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivice posle prvostepenog suđenja
- Šainović, Ojdanić i Lazarević pušteni su na prevremenu slobodu pošto su izdržali dve trećine kazne
- Pavković kaznu izdržava u Finskoj
- Lukić dve trećine kazne izdržao 12. maja 2019. Bio u zatvoru u Poljskoj do 21. januara kad je objavljena odluka Ađijusa doneta 12. januara  

Advokat Lukić: Lično sudija Karmel Ađijus sprovodi ovaj nesvakidašnji teror

- Čovek je trebalo davno da bude kod kuće. Poljaci su poslednjih pet godina slali silne dopise sudu u Hag da Lukić treba da se pusti na slobodu jer ispunjava zakonske uslove. Ali, to ne dozvoljava lično Ađijus. On je van kontrole! Lukić je žrtva njegove samovolje i pakosti - tvrdi za Srpski telegraf advokat Lukić.

STRAŠAN APSURD

Apsurdno je, kako dodaje, Lukića više držati u zatvoru. 

- Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću. Ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slobodu, a za Lukića to ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda. Mi nemamo mehanizme sa tim da se izborimo. Jedino da predstavnik države na narednoj sednici Saveta bezbednosti UN, koja se održava na proleće, ukaže na Lukićev slučaj i ponašanje Ađijusa kako bi ga pustio na sobodu - kaže advokat Lukić.

Za sada, dodaje, nemaju drugo rešenje jer su zbog korone ograničene komunikacije i zabranjene posete u Sheveningenu.

Ađijus odomaćen u Hagu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš imenovao je 30. juna na drugi mandat sudiju Ađijusa za predsednika Mehanizma. Mandat mu traje od 1. jula 2020. do 30. juna 2022. godine. U prvom mandatu obavljao je tu dužnost od 19. januara 2019. Inače je sudija Mehanizma od 2012. Bio je i sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 16 godina, odnosno od 2001. Dužnost potpredsednika MKSJ obavljao je od novembra 2011. do novembra 2015. i bio je i poslednji predsednik od novembra 2015. do decembra 2017. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading