DEPEŠE VIKILIKSA OTKRIVAJU "ZASLUGE" BIVŠEG MINISTRA: Ovo je dokaz da je Vuk izdao Kosovo

Autor:

Vesti

13.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da Srbija neće mnogo talasati oko osporavanja kosovske nezavisnosti, bivši šef diplomatije otvoreno je govorio Kondolizi Rajs, bivšoj državnoj sekretarki SAD, tokom susreta koji su imali u Vašingtonu 2008. godine.

RepublikaFoto: wikipedia/Dimitros S. Panagos
Vuk Jeremić pomogao Kosovu da dobije nezavisnost!

Na tom sastanku, prema dokumentu koji Srpski telegraf objavljuje, tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije otvoreno je rekao da je zahtev Beograda da se Međunarodni sud pravde izjasni o proglašenju nezavisnosti samo mudar manevarski potez da se građanima pokaže da se tadašnja vlast na čijem čelu je bio Boris Tadić bori za južnu pokrajinu.

Jeremić je bez dlake na jeziku Rajsovoj pričao o izdaji Kosova, navodeći da je Tadić dobio izbore zahvaljući priči o Kosovu, da je pitanje sudu samo zbog toga i postavljeno, te da režim u Beogradu interesuju evroatlantske integracije (ulazak Srbije u EU i NATO).

SVE JE U DOKUMENTIMA

Iz Vikiliksovih dokumenata jasno se vidi da je Jeremić svesno birao pogrešno formulisao pitanje, te da odgovor Međunarodnog suda nije mogao da bude drugačiji i u korist Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug

Ivica Dačić, šef diplomatije

Tadić i Jeremić su učinili ogromnu štetu Srbiji, to je sada jedan od ključnih argumenata prištinske strane

- U septembru 2008. na sastanku sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs Jeremić je tvrdio da srpska strategija sa MSP predstavlja samo pametan diplomatski i politički potez koji će omogućiti srpskoj vladi da prevaziđe pitanje Kosova i fokusira se na domaće reforme i evroatlantske integracije. Takođe, izneo je da će slučaj pred MSP omogućiti Vladi da održi predizborno obećanje da će se boriti za Kosovo bez angažovanja u agresivnijim akcijama - stoji u procurilim Vikiliksovim dokumentima.

Foto: print
Crno na belo: Izveštaj Vikiliksa
Foto: print

Podsetimo, na predlog Srbije od ovog suda zahtevano je savetodavno mišljenje o tome da li je "Deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom", što se svodilo na pitanje da li primenljivo međunarodno pravo zabranjuje proglašenje nezavisnosti nekog entiteta u sastavu jedinstvene države. Sasvim očekivano, sud je utvrdio da takve zabrane nema.

Vladimir Vuletić, analitičar

Propust Jeremića i Tadića išao u pravcu priznanja kosovske nezavisnosti

Jeremić i Tadić o obećanjima Rajsovoj i pitanju koje je postavljeno Međunarodnom sudu juče nisu želeli da govore.

ISTI PRAVAC

S druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf kaže da je učinjena nenadoknadiva štetu Srbiji.

- Tadić i Jeremić su učinili ogromnu štetu Srbiji pogrešno postavljenim pitanjem jer je to sada jedan od ključnih argumenata prištinske strane. Ne bih da koristim grube reči, ali šteta je ogromna - podvlači Dačić.

Analitičar Vladimir Vuletić dodaje da je propust Jeremića i Tadića išao u pravcu priznanja kosovske nezavisnosti.

- Jeremić se naputovao po svetu tražeći da se ne prizna Kosovo, a to nije dalo nikakav rezultat. Stvari su se zakomplikovale, kosovski čvor nije razmršen. Za čije interese i da li je postojala neka instrukcija da se to pitanje pogrešno formuliše, ne znam - zaključuje Vuletić.

HRONOLOGIJA

- početkom jeseni 2008. godine, u okviru Generalne skupštine UN, Srbija pokrenula postupak za izglasavanje rezolucije kojom bi se od MSP zatražilo savetodavno mišljenje o pravnoj valjanosti samozvanog proglašenja kosmetske nezavisnosti

- i pored navodnog protivljenja nekih uticajnih država, 8. oktobra 2008. godine Generalna skupština dala je "zeleno svetlo" srpskoj inicijativi

- od MSP je zatraženo savetodavno mišljenje o sledećem pitanju: "Da li je jednostrana deklaracija nezavisnosti privremenih institucija samouprave Kosova u skladu sa međunarodnim pravom?"

- u formulisanju mišljenja učestvovalo svih 15 sudija MSP

- odluka saopštena 22. jula 2010. godine

- MSP utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija

- na čelu Vlade koja je postavila pogrešno pitanje 2010. godine bio je Mirko Cvetković, dok je predsednik države bio Boris Tadić, a šef diplomatije Vuk Jeremić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading