"FILOMENA" JURIŠA KA SRBIJI! Spremite se za debeli minus! NAJGORE U PONEDELJAK!

Autor: Republika

Vesti

14.01.2021

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oluja "Filomena" koja je tokom prošle nedelje donela veoma hladne i kišne dane u Španiji, pri čemu je u Madridu zabeleženo najviše snega u poslednjih 50 godina, polako se seli ka Balkanu, a na tom putu je i Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Najave metereologa da našoj zemlji slede "ledeni dani", značiće to da maskimalne dnevne temeprature neće prelaziti nula stepeni Celzijusa, a kako je Đorđe Đurić objasnio za "Blic", dok ciklon sa Pirinejskog poluostrva stigne do Srbije, znatno će oslabiti.

- Iako Španija svakoga asocira na visoke temeperature i mediteransku klima zbog koje je ovakva pojava veoma retka, Madrid na primer ima veoma visoku nadmorsku visinu, te uopšte nije nemoguće da se jednom u nekoliko godina desi nešto kao ovaj ciklon koji tamo sada već prolazi - objašnjava Đurić.

Narednih dana doći će do premeštanja ciklona koji je i izazvao obilne padavine u Španiji i Portugaliji, do Balkanskog poluostrva.

- Ovaj ciklon ići će preko Grčke ka Turskoj i Crnom moru, kasnije preko Rusije i Ukrajine pri čemu se povući hladnu vazdušnu masu. Upravo ti ledeni dani kod nas će stići od sutra, preko vikenda do ponedeljka. Međutim to ne znači da će temeprature biti znatno niske za ovo doba godine je to normalno, samo maksimalne dnevne temeprature neće prelaziti nula stepeni - navodi Đurić.

Kako još najavljuju meteorolozi, ovaj ciklon može doneti veoma jaku do olujnu buru na području Jadrana, kao i veoma niske temeratura, a hladnoća može potrajati sve do 20. januara.

Temeprature tokom narednih dana

U Srbiji se sutra i u petak očekuje raspon temeratura od 0 do maksimalnih 4 stepena Celzijusa, dok će se temerature za vikend i u ponedeljak kretati od - 5 do 0, u Beogradu će najniža biti do -2.

- Najhladniji dan u seriji ledenih dana će biti ponedeljak i to posebno jutro. Gde će temperature biti čak - 10, a lokalno (na primer Sjenica) i 15 stepeni ispod nule - naveo je Đurić.

Od sredine sledeće sedmice, tačnije srede kreće otopljenje pri čemu će temerature u Srbiji prelaziti i 5 stepeni.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading