HAN: Naredne dve godine dobre za proširenje EU

Autor: Tanjug

Vesti

11.11.2017

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naredne dve godine biti dobre za proširenje, citira "Viner cajtung" komesara za proširenje Johanesa Hana, navodeći da u 2018. prvo predsedava Bugarska, kasnije Austrija, nakon koje sledi Rumunija, a sve tri zemlje se zalažu za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han

- Evropska komisija naredne godine vidi nove šanse za približavanje Zapadnog Balkana EU - navodi austrijski list dodajući da entuzijazam može u sebi imati i nešto uznemirujuće. 

Dela, a ne reči

- Slaba je korist od samog oduševljenja ako se reči ne pretvore u dela. Sa ovakvim stanjem je na Zapadnom Balkanu suočen komesar za proširenje EU Johanes Han koji je prilikom nedavne posete Albaniji rekao da zemlje regiona moraju raditi na daljim reformama i da se ne smeju odmarati na lovorikama - navodi bečki list, prenosi Dojče vele.


Kako se dodaje, činjenica je da su izgledi Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zemalja od kojih neke imaju status kandidata za članstvo u EU - bolji nego pre godinu i po dana. 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u govoru pred Evropskim parlamentom istakao evropske perspektive Zapadnog Balkana. Osim toga, čak se pominje i mogući datum proširenja: 2025. godina. 

Ipak, Han kaže da balkanske zemlje ne mogu samo čekati. Radi se o procesu u kojem zemlje, koje teže članstvu u EU, svojim reformskim naporima moraju dati doprinos. 


Han je u razgovoru sa novinarima u Tirani rekao da "još nije odlučeno koje će prve države biti primljene u EU iako su neke već počele pristupne pregovore".

Kada je reč o procesu približavanja - Zapadni Balkan je u različitim stadijumima. Dok EU sa Srbijom i Crnom Gorom već vodi pristupne pregovore, Makedonija i Albanija su dobile status kandidata. BiH je od toga udaljena, a Kosovo još udaljenije.

- Naredne dve godine će biti dobre za proširenje - kaže Han. EU u 2018. godini prvo predsedava Bugarska, kasnije Austrija nakon koje sledi Rumunija. Sve tri zemlje se zalažu za ulazak Zapadnog Balkana u EU. 

Značaj proširenja

U maju bi u Sofiji trebalo da se održi velika konferencija o toj temi, a u februaru bi Evropska komisija trebalo da predstavi strategiju za Zapadni Balkan. Han takođe smatra da je istovremeno neophodno unutar EU objasniti značaj proširenja. 

- Trenutno je potrebno nekoliko godina kako bi se prevladala skepsa o proširenju EU koja dominira pre svega kod zapadnoevropskih zemalja. S druge strane, zemlje kandidati su spremne za članstvo u EU, ali njene članice nisu - piše "Viener cajtung".
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading