MINISTARKA VUJOVIĆ O OTPADU U RECI LIM: Ovo je gorući problem! Hitno da se pokrene akcija čišćenja reka

Autor: Republika

Vesti

04.01.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je plutajući komunalni otpad na Limu i Drini gorući problem i pozvala nadležne republičke institucije, kao i jedinice lokalne samouprave da se maksimalno angažuju u rešavanju ovog problema.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Irena Vujović

Vujovićeva je navela da je odlivanje komunalnog otpada u Drinu i Lim regionalni ekološki problem, koji je Srbija voljna da rešava ali je neophodna saradnja sa susednim državama.

- Nedopustivo je da nam reke - naša prirodna bogatstva, budu zatrpane otpadom i protiv toga moramo zajedno da se borimo. Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno radi na mapiranju svih divljih deponija koje se nalaze u neposrednoj blizini pomenutih reka, a nedavno smo i zatvorili deponiju Stanjevine u Prijepolju - rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da se ne može govoriti o zdravoj životnoj sredini ukoliko su reke zagađene i preplavljene otpadom.

- Budući da su poslovi koji se odnose na zaštitu voda od zagađivanja u ingerenciji Republičke direkcije za vode, organa uprave u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zamoliću kolege iz resornog ministarstva da se hitno pokrene akcija čišćenja reka. Insistiraćemo i na izmenama određenih zakona kako bismo imali bolji nadzor nad komunalnim otpadom, koji inače treba da vrše inspekcije lokalnih samouprava, koje ovim putem pozivam da rade svoj posao - istakla je Vujović.

Ministarka je dodala da će u najkraćem roku uputiti poziv za saradnju svim relevantnim institucijama u zemlji i regionu, kako bi se pristupilo rešavanju višedecenijskog problema koji se tiče Srbije, ali i susednih Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading