(FOTO) MEGA AFERA TRESE SRBIJU! Njihovi zdravstveni kartoni su procureli u javnost: SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI!

Autor:

Vesti

04.01.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz centralne baze "Medigrupe", privatne zdravstvene ustanove, procurili su svi podaci. Tako su se bukvalno na izvol'te našli kompletni lični podaci i medicinska dokumentacija ministra finansija Siniše Malog, republičkog tužioca Zagorke Dolovac, prvog čoveka beogradske policije Veselina Milića, političara Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, biznismena Miroslava Miškovića, pevačice Lepe Brene i Sandre Afrike.

Foto: Tanjug/estock/ST/Promo foto/Luka Šarac
Narušena privatnost onih koji su se lečili u "Medigrupi"

Kako smo prethodno pisali, osim što smo došli do svih informacija o ovom slučaju, imali smo i uvid u medicinsku dokumentaciju većeg broja pacijenata ove zdravstvene ustanove.

Kada smo im predočili da raspolažemo kompletnom dokumentacijom kao dokazom da su procurili lični i medicinski podaci velikog broja pacijenata, "Medigrupa" nam je najpre negirala da se to desilo, a potom su nam i pretili tužbom.

Podsećamo, neki od pacijenata čiji su podaci procurili pripremaju tužbe protiv "Medigrupe", za šta su već angažovali advokate.

Šta je sve procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama "Medigrupe", sa imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Medi Group

Prvi odgovor iz "Medigrupe"

"Medigrupa", kao odgovorna kompanija, posebnu pažnju posvećuje zaštiti i privatnosti svojih pacijenata i poverljivosti njihovih ličnih podataka. Svake godine unapređujemo sistem zaštite podataka i imamo formiran tim stručnjaka koji se temeljno i profesionalno bavi isključivo ovim segmentom našeg poslovanja.

Pristup našem sistemu za čuvanje podataka imaju ovlašćene kolege. Pristup podacima podrazumeva poštovanje strogih procedura, kako internih tako i onih koji su u skladu sa svim zakonima u našoj zemlji.

Apsolutno nije tačno da je u sistem podataka mogao da uđe gotovo svaki zaposleni iz svake zdravstvene ustanove u okviru našeg sistema. Za pristup sistemu potrebna su ovlašćena i posebna autorizacija za ulazak.

Na ova pitanja nismo dobili odgovore

1. Ako već tvrdite da se podaci čuvaju na način na koji ste to opisali u svojim odgovorima, kako komentarišete to što je Srpski telegraf dobio kompletnu bazu podataka "Medigrupe" (iz svih ustanova u okviru grupe). Među podacima su i lični i zdravstveni podaci javnih ličnosti, nosilaca državnih funkcija, kao i odgovornih lica u vašoj zdravstvenoj ustanovi?

2. Da li je tačno da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ovim povodom pokrenuo postupak vanrednog nadzora u vašoj zdravstvenoj ustanovi?

3. Da li je tačno da vam je tokom dana (poslato u ponedeljak 28. decembra, prim. aut.) pao sistem, da nisu radile kase i baza podataka?

4. Da li se sve to dešavalo u trenutku kada je došla inspekcija poverenika za zaštitu podataka o ličnosti da proveri navode o curenju informacija iz zdravstvenih kartona pacijenata?

Umesto odgovora, stigao je mejl u pretećem tonu pravnog zastupnika "Medigrupe".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Helena

04.01.2021 09:22

Kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je jedan izuzetno značajan pravni akt koji mora da se poštuje u svim institucijama inače svako od nas može na različite načine da bude indiskriminisan. Svaka čast novinarima na ovom saznanju.

Iva

04.01.2021 09:23

Ovo mora biri sankcionisano. Više ni naša lična medicinska dokumentacija nije sigurna u privatnim klinikama, nedopustivo.

Sandokan

04.01.2021 14:46

Bruka i sramota da svako svakome može da vidi podatke iz zdravstvenog kartona. Medigrup treba da snosi ozbiljne posledice zbog ovog propusta tj treba da budu zatvoreni. Isto tako treba da se novinari pozabave i ko je vlasnik, Medigrupa. Videce se da je firma registrovana na nekim rajskim ostrvima i da izbjegavaju da plaćaju porez državi Srbiji.

Kumče

04.01.2021 20:00

@Sandokan - Auuu dali je ovo moguće u ovom veku. Ovo treba strogo sankcionisati privatna bolnica i nemaš svoju privatnost. Treba da korisnici provere šta su im upisivali u kartone. Bruka sramota skandal veka