Srpska liga: Podrška ministru Stefanoviću da u srpsku vojsku vrati obavezno služenje vojnog roka

Autor:

Vesti

02.01.2021

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova komanda ministra Stefanovića u srpskoj vojsci donosi novu energiju i adekvatan odgovor za savremene bezbednosne izazove

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

Srpska liga pozdravlja i podržava inicijativu ministra odbrane Nebojše Stefanovića da se izvrše sve analize i razmatranja za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u Vojsci Srbije. - ističe Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Ministar Stefanović doneo je novu energiju u srpsku vojsku i adekvatne strateške odgovore za savremene bezbednosne izazove koji su pred Srbijom. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, napravljen je ozbiljan zaokret ka jačanju naše Vojske - kaže Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Vojni budžet za 2021. godinu je povećan, od čega je najveći deo sredstava izdvojen za povećanje plata, rešavanje stambenog pitanja pripadnike vojske, ali i za nastavak naoružavanja, opremanja najsavremenijim borbenim sistemima. Vojska Srbije kroz subvencionisane kredite i obezbeđivanje stanova, rešila stambeno pitanja za 1.214 svojih pripadnika, uključujući aktivne i penzionisane vojnike i zaposlene u Ministarstvu odbrane, ističe Đurđev.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane

Takođe, ministar Stefanović je najavio mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, što je još jedan pokazatelj da u Srbiji postoji ozbiljna strategija, ne samo da se sačuva mir, već i da možemo preventivno da delujemo u slučaju da neko vojnim putem pokuša da ugrozi teritorijalni integritet i suverentitet države. 

Srbija zna koliko je važna jaka vojska i dobro pamti i slavi svoje slavne vojskovođe, ratnike i heroje. Nema srpske kuće koja ne pamti našu slavnu istoriju. Danas glasna manjina želi da vojska bude slaba ili da, ne daj Bože, ne postoji. Koliko do juče svi su se rado sećali vojnog roka, morala, discipline, vojničkih uspomena, a onda su se odjednom probudili duhovi koji to kritikuju. Srbija je zemlja heroja, zemlja hrabrih ljudi. Ponosni smo na našu vojsku. Podržavamo zalaganje ministra Stefanovića za snažnu i dobro opremljenu vojsku. - napominje Đurđev. 

Ministar Stefanović je uneo neophodnu novu energiju u ljudstvo i obnovu morala srpske vojske koja jeste faktor odvraćanja za svaki pokušaj agresije na našu otadžbinu - ističe Đurđev.

 

Srbiji bi najviše odgovarao mešovit sistem popunjavanja ljudstva u odbrambenom sistemu države, tako što bi se, za poslove koji zahtevaju visoku stručnost i specijalizaciju, obezbedila adekvatna budžetska sredstva za profesionalne vojnike, a sve ostale formacije bi se popunjavale kroz obavezno služenje vojske u trajanju od devet meseci – stav je Srpske lige (SL) koji samo dobija na aktuelnosti kada sagledamo bezbednosnu situaciju u regionu.

- Sličan, mešoviti, sistem postoji u Nemačkoj, dok obavezno služenje vojnog roka za sve građane funkcioniše u Švajcarskoj, Rusiji, Austriji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Turskoj, Kipru, Grčkoj, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, a u Izraelu obavezni vojni rok traje do čak tri godine za muškarce, a dve za žene - zaključuje Aleksandar Đurđev, predsednik SL.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading