ŠTA SE DEŠAVA AKO ŽENA NE ZNA DA JE TRUDNA, A PRIMI VAKCINU? Dr Srđa Janković OVAKO odgovara

Autor: Republika

Vesti

29.12.2020

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imunolog dr Srđa Janković, dr Mirsad Đerlek i dr Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka sa Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, prvi koji je pročitao genom korona virusa i čiji su rezultati upisani u svetsku bazu podataka, gostovali su u emisiji "upitnik" na RTS, a tema je bila vakcina protiv korone.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- I dalje imamo veći broj prijema nego otpusta, preko 9.750 pacijenata, jedinice intenzivne nege su prepune - objasnio je dr Đerlek  kakva je sutuacija trenutno u Srbiji.

- Počeli smo vakcinaciju od gerontoloških centar, zato što je to populacija koja je najosetljivija. Do sada smo odradili 854 vakcinacije, nije bilo značajnih neželjenih dejstava. Bilo je bola na mestu aplikacije, blagog crvenila, glavobolje, tempereatura 37,2 ili 37,3. Zadovoljni smo samim početkom i želimo da nastavimo ovako ubuduće - rekao je dr Đerlek.

Dr Šekler i dr Srđa Janković će primiti vakcinu, a pojasnili su i kome je namenjena.

- Nadam se da ću među prvima u mojoj ustanovi da primim vakcinu jer je važno da dam primer. Vakcinacija se ne obavlja kod dece, trudnica, nije bilo moguće uraditi ispitivanja, tako da iz predostrožnosti ipak ne dajemo. To ne znači da ne bi bila efikasna. Mogu da umirim sve buduće majke, ako se desi da neko ne zna da je drugom stanju, a primi vakcinu, da ne brine, za sada se nikakve indicije nisu pokazale, niti ih očekujemo. Vakcinu neće primati deca ispod 18 godina, a svi preko toga mogu. U Engleskoj je vakcinisana žena od 102. godine - rekao je dr Srđa Janković.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading