Brnabić: Đilas sramoti zemlju zarad jeftinih političkih poena

Autor:

Vesti

24.12.2020

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članica predsedništva SNS-a Ana Brnabić odgovorila je danas Draganu Đilasu povodom njegovog nesmotrenog postupka da nakon početka vakcinacije protiv koronavirusa u Srbiji pošalje pismo u Brisel.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

Odgovor Ane Brnabić prenosimo u celosti:.

"Na dan kada je Srbija, kao treća po redu zemlja u Evropi, nakon Velike Britanije i Švajcarske, započela vakcinisanje svog stanovništva, u Brisel je stiglo pismo Dragana Đilasa u kom se on žali da u Srbiji ne postoje pouzdani podaci o tome kada će se i sa kojom vakcinom vakcinisati.

Ovaj Đilasov zahtev pokazuje nekoliko stvari koje ga opisuju kao neznalicu (zlog, uz to). Kako je moguće da ne zna da su vakcine Pfeizer BioNTech u Srbiji identične vakcinama Pfeizer BioNTech u EU ili SAD, ili nekoj trećoj zemlji? Mogu samo da pretpostavim da se neko danas u Briselu prilično zbunio, ali i zabavio, kada je jutros video vest svetskih agencija “Srbija počela vakcinaciju Pfeizer BioNTech vakcinama”, a onda otvorio pismo Dragana Đilasa u kome dotični moli Brisel da nam pošalju iste vakcine.

 

Pre ovoga, gledali smo Đilasa, 16. septembra, u sličnoj epizodi, kada je takođe pisao Evropskoj komisiji, tada apelujući da Srbija postane deo COVAX mehanizma, u trenutku kada smo mi već završili pregovore sa COVAX-om i dogovorili uplatu avansa. A pre ovoga, u još jednom od brojnih pisama Evropskoj komisiji, “tužio” je Srbiju i predsednika Vučića Briselu zbog zahvalnosti Kini na pomoći koju su poslali Srbiji tokom prvog udara virusa.

To se zove sramoćenje zemlje zarad jefitnih političkih poena i disciplina je u kojoj je Đilas evropski i svetski šampion.

Dakle, da ponovim još jednom: Srbija je deo svih svetskih i evropskih mehanizama i instrumenata za nabavku i distribuciju vakcina protiv korona virusa. Predsednik Vučić i ja smo o nabavci vakcina i podršci EU razgovarali i direktno sa predsednicom Evropske komisije i u više navrata sa komesarom za proširenje. Verujemo u naše parnerstvo i evropsku solidarnost, tako da očekujemo određeni kontigent vakcina i kroz podršku EU.

S druge strane, naša je obaveza da sami brinemo o svojim građanima zbog čega smo stupili i u direktne pregovore sa svim svetskim proizvođačima vakcina i zahvaljujući čemu smo bili u mogućnosti da započnemo vakcinaciju kao treća zemlja u Evropi.

 

Što se tiče evropske budućnosti građana Srbije, molim Đilasa da on o tome ne govori. Za deceniju vladanja Srbijom nisu uspeli da stignu ni do datuma za otvaranje pregovora o pristupanju, ali su zato njegove kompanije prihodovale više stotina miliona evra što je dovoljno da se svi građani Srbije vakcinišu i po nekoliko puta.

Danas je, iznad svih dana, bila prilika da sve političke razlike ostavimo po strani i budemo ponosni na našu zemlju. Iskreno mi je žao što ga Đilas nije za to iskoristio."

Stoji u odgovoru članice predsedništva SNS-a.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Marko

24.12.2020 16:34

Glasao sam stalno za opoziciju. Od zadnjih izbora nikada više. Nasilna ulična opozicija uništila komplet celu opoziciju.

Deka

24.12.2020 17:25

Đilas sramoti zemlju Srbiju, politiku, opoziciju i ceo politički život i rad stranaka, zarad jeftinih političkih poena.