ZAPAD ŽELI STABILNOST: SAD i EU zajednički rade na normalizaciji odnosa Beograd-Priština

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.12.2020

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik pomocnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer smatra da je narativ o takmičenju između SAD i EU u rešavanju kosovskog problema preteran i da, kako kaže, Vašington i Brisel veoma dobro i blisko sarađuju po ovom pitanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači i Aleksandar Vučić

Palmer je na pitanje kako je moguće postići sporazum između Beograda i Prištine ako se EU i SAD takmiče oko toga ko će rešiti ovo pitanje i ko će ponuditi bolje rešenje rekao da Vašington čvrsto podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, kao i njegov proces.

- Radimo rame uz rame. Sada je dinamika teška. Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine će resetovati ceo region i to će biti ogroman korak napred, ali ima mnogo posla da bi se to uradilo, počevši od toga gde se oni sada nalaze, a gde bi trebalo da budu - smatra Palmer.


Dodaje da političke podele u Prištini dodatno komplikuju napore, te da je potrebno da politička elita na KiM pronađe zajednički stav kako bi Priština učestvovala u dijalogu sa jednim glasom.

Izrazio je nadu da će se političke strane u Prištini dogovoriti i ohrabriti svoje pregovarače da se priključe Lajčakovom procesu, dok istovremeno SAD ostaju posvećeno da rade sa evropskim partnerima ka cilju, koji, kako je rekao, bi bio obostrano prizanje.

Podržavamo rad EU na normalizaciju političkih odnosa, dodaje Palmer, i ističe da SAD paralelno rade na normalizaciju ekonomskih odnosa.

On je na onlajn skupu "Southeast Europe and EastMed" u organizaciji Delfi ekonomskog foruma rekao da veruje da isti stav ima i Lajčak.

Kada je reč o politici SAD prema Zapadnom Balkanu, Palmer ističe da je reč o konzistentnoj politici kroz sve američke administracije, bez obzira da li je republikanska ili demokratska, te da je ona bila i da će ostati fokusirana na mir u okruženju, i na kreiranje stabilnog, prosperitetnog i integrisanog regiona u evropsku porodicu nacija, kao i u evropske i evroatlantske institucije.
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Metju Palmer i Aleksandar Vučić

- To znači učlanjenje celog regiona u EU i učlanjenje u NATO za sve koji žele da se učlane, ali i da sprovedu sve neophodne reforme za to - objašnjava Palmer i dodaje da to nije samo SAD vizija o Zapadnom Balkanu, već i vizija evropskih saveznika i partnera, ali i samih država u regionu koji dele tu viziju.


Ta zajednička vizija, ističe on, je naša kolektivna snaga.

- Pored izazova koje je donela pandemija tokom ove godine videli smo pozitivni pomak u celom regionu poput usvajanja Sporazuma o reformama u zakonu za izbore u Albaniji, Sporazuma o održavanju izbora u Mostaru nakon desetak godina, prijem Severne Makedonije u NATO, imenovanje Miroslava Lajčaka za dijalog Beograda i Prištine, kao i posvećenost EU u sprovođenju Samita u Zagrebu u maju - kaže Palmer koji to vidi kao rezultatkolektivne snage.

- Pozdravljamo ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za ekonomski razvoj regiona u vrednosti od devet miljarde evra. Očekujemo naše investicije preko DFC u Beogradu. Važno je da SAD i EU imaju koordinisanu čvrstu podršku i posvećenost u finansijskim i ekonomskim projektima ka rastu u regionu - kaže Palmer i dodaje da je to način kako bi region postao održiv.

On je pozdravio odluku EU o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i naglasio da je važno da se ide napred u cilju kreiranja regiona bolje mesto za život.

- I to služi da bismo se borili protiv lažnih vesti i propagande naših geopolitičkih konkurenata koji tvrde da Zapadni Balkan bez obzira koliko bude napredovao na polju reforme nikada neće biti u potpunosti integrisan u EU - ističe Palmer.

On je izrazio razočaranost što EU nije uspela da se usaglasi oko početka pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom i naglasio da je od suštinskog značaja da EU ostavi otvorene vrate za Zapadni Balkan.

- Očekivanja za pridruživanje u EU treba da budu opipljive, dostižne i progresivne - naglašava on i dodaje da SAD i EU daju ogromne investicije u obezbeđivanju stabilnog, mirnog i prosperitetnog regiona.

Države na Zapadnom Balkanu, dodaje on, treba da dostignu naše zajedničke transatlantske vrednosti i SAD ostaju posvehcen partner da im pomognu u tome.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading