Đilas izdao naredbu: Optužite Jeremića da je kriv za sve!

Autor:

Vesti

14.12.2020

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raskol u Udruženoj opoziciji Srbije oko dogovora u vezi izbornih uslova nastavlja se i po svoj prilici u ovoj organizaciji su se pojavile ozbiljne pukotine koje postaju nepremostive.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

Podsetimo, do sukoba unutar ove organizacije je došlo jer struja koju predvodi Dragan Đilas zahteva da na sledećim izborima u bloku opozcije nastupaju i stranke koje su učestvovale na prethodnim izborima. Sa druge strane je Vuk Jeremić, koji je izričito protiv toga i koji smatra da one partije koje su se usprotivle bojkotu nemaju šta da traže u zajedničkom nastupu sa Udruženom opozicijom.

Jučerašnje saopštenje Pokreta slobodna Srbija je još više raspalilo vatru i sada se po medijima otvoreno govori o imenima, tačnije jednom imenu, koje svojim delovanjem namerno ruši opoziciju.

Rasplamsavanje vatre

"Udružena opozicija Srbije (UOPS) većinski smatra da treba samostalno da saopšti svoj stav o izbornim uslovima, ne čekajući ničiju saglasnost ili superviziju" glasi deo famoznog saopštenja PPS-a, a u vezi njega su se izjasnile članice Udružene opozicije što je organizaciju podelilo na dva suparnička tabora. 

O ovom predlogu se izjasnilo 10 članica, a šest je prihvatilo predlog da UOPS samostalno saopšti svoje uslove i to: Narodna stranka, Građanska platforma, Šumadijska regija, PSS, Državotvorni pokret Srbije, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.

Protiv su bile tri članice: Pokret za preokret (PZP), Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde (SSP), a uzdržan je bio Đorđe Vukadinović.

O predlogu se nisu izjasnili Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina i Sindikat Sloga.

 

Ono što je posebno nejsano u pisanju medija, koji su naklonjeni opoziciji, jeste suština njihovog sukoba. Jedina poznata u ovoj jednačini jeste ta da to saopštenje o izbornim uslovima treba izneti pred predstavnike Evropske unije koji posreduju u dijalogu vlasti i stranaka na opoziciji, i na tom mestu se javlja sukob.

Dragan Đilas želeći da za sebe pribavi lidersku funkciju u okviru Udružene opozicije Srbije smatra da bi ta platforma trebalo da se napiše u konsultaciji sa plitičkim činiocima koji su van ovog bloka. Vuk Jeremić se ne slaže sa tim, jer je i njemu jasno da Đilas ovim potezom nastupa centralistički i želi da u svoju Stranku slobode i pravde "usisa" sve ostale partije koje se deklarišu kao opozicija režimu.

Sve svaliti na Jeremića

Mediji koji promovišu politiku Dragana Đilasa sada za raspad UOPS optužuju Vuka Jeremića. Navode da je on taj koji koči širi konsenzus jer opozicija ne može da nastupa jedinstveno zbog njegovog rigidnog stava.

- Saznanja portala Nova.rs, međutim, govore da u ovoj organizaciji zapravo postoji ozbiljna podeljenost, a da ujedinjenje opozicije u jedan širi blok minira - Narodna stranka na čelu sa Vukom Jeremićem - glasi jedan od tekstova koji je objavljen na portalu Nova.rs.

RepublikaFoto: youtube.com/Minut do 12
Vuk Jeremić

Šta se zapravo krije iza sve ove igre? Jeremić je prozreo nameru Dragana Đilasa da centralistički upravlja Udruženom opozicijom i svim silama se trudi da to spreči ne dozvoljavajući da nove partije, naklonjene Đilasu, uđu u organizaciju i time on preuzme potpunu kontrolu. Dragan Đilas na sprečavanje njegovih namera ne ostaje bez odgovora, već aktivira sve svoje medijske kanale da Jeremića optuže za propast, što se i vidi iz vesti koje mediji objavljuju poslednjih dana. Jeremić, bez medijske podrške sada u javnosti postaje "glineni golub" i žrtva osionosti Dragana Đilasa koji se neće smiriti dok Narodnu stranku ne izbaci iz Udružene opozicije Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading