DRAGAŠ PISAO BAJDENU: Da je kosovska nezavisnost neupitna činjenica to pitanje bi odavno bilo rešeno

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.12.2020

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u pismu koje je uputio izabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu skreće pažnju da na raspravi koja je vođena u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD pre neki dan, nisu poslate dobre preporuke za buduću politiku SAD na Balkanu, naročito prema pitanju Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: Tanjug
Orhan Dragaš

U pismu je koje je uputio povodom ovog događaja na kome su učestvovali bivši visoki zvaničnici SAD i stručnjaci za Balkan, Madlen Olbrajt, Eliot Engel, Janoš Bugajski, Danijel Server...Dragaš navodi da su preporuke koje su oni izneli "zamrznute u nekim bivšim vremenima", koja, kako je kazao, "zajedno želimo da ostavimo iza sebe i krenemo napred".

On dovodi u pitanje, kako kaže,"politički legat" kongresmena (Eliota) Engela, koji je rasprava o Balkanu sazvao na kraju svog mandata , a naročito, kako je rekao, izbor "svedoka" - Madlen Olbrajt, nekadašnje državne sekretarke SAD i profesora Danijela Servera i Janoša Bugajskog i njihove dobre namere.

- Uz sve uvažavanje za njihovu stručnost i reputaciju, nadam se da ćete se složiti da je reč o ljudima, čiji su stavovi i akcije obeležili jedan raniji period u odnosima SAD i Balkana, period koji je obilovao konfrontacijama i koji je na sreću daleko iza nas - naveo je Dragaš i dodao da takve "nepromenjene pozicije" ne mogu da pomognu u sadašnjem, a naročito budućem periodu, "periodu kooperacije SAD i Balkana"...

Dragaš kritikuje "savete" Servera i Bugajskog "da američko angažovanje treba da ide u pravcu obostranog priznavanja Srbije i Kosova" te ukazuje "da je to tako jednostavno i da je kosovska nezavisnost globalno neupitna činjenica, ovo pitanje bi već odavno bilo rešeno".

"Ali ono je i dalje na stolu, otvoreno je i čeka novo rešenje. Na traženju tog rešenja aktivno radi i Amerika, što pozdravljaju i Beograd i Priština. Naročito pozdravljaju stav SAD da trajno rešenje može da se nađe samo kompromisom dve strane, a ne nametanjem ''odozgo'', što je ranije bio čest slučaj, ali nije donosio naročitu korist", napomenuo je u pismu Dragaš.

On skreće pažnju i na to da je Server, nažalost, i dalje zastupnik jednog takvog prevaziđenog modela, kao i onda kada je, kako podseća, "ohrabrivao vladu u Prištini da ne ukida nečuvene takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije".

Pogrešan je, smatra, put koji je sugerisao Server i neki drugi učesnici u raspravi, "da se ključni problem na Balkanu može rešiti pritiscima na Srbiju da se prilagodi činjenici da je Kosovo nezavisno".

- Ovakva politika do sada nije donela rešenje, niti ga može doneti u periodu Vaše administracije. Promena je moguća jedino kroz saradnju sa Srbijom, a ne kroz konfrontaciju sa njom - ocenjuje Dragaš i podseća na Bajdenovu izjavu prilikom posete Srbiji 2016. godine i razgovora sa tadašnjim premijerom, a sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem:

"Srbija je uspešna, u našoj dugoj istoriji neke stvari su bile bolne i nisu bile dobre, ponosan sam jer smo počeli novo poglavlje zasnovano na međusobnom poštovanju".

Podsećam Vas, dodao je Dragaš, da ste istom prilikom izrazili saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, "što je bio veliki državnički gest, na kojem Vam je srpski narod iskazao zahvalnost i poštovanje".

Dragaš,navodi da je potreban nastavak "novog američkog pristupa" regionalnim pitanjima i u pismu podseća izabranog američkog predsednuika da je 2016. rekao kako je "Srbija ekonomski i politički kamen temeljac za ceo region i od toga zavisi kako će ceo region da prođe".

- Srbija i SAD su tokom 140 godina zajedničke istorije bili čvrsti saveznici i partneri, a u ratnim vremenima braća po oružju. Obe naše države žele da obnove i ojačaju to prijateljstvo i savezništvo, nakon perioda konfrontacije u poslednje dve decenije. Sada je za to prava prilika, a Vi i Vaša administracija imate veoma dobru osnovu da to i ostvarite svojim nesumnjivim uticajem i državničkom odgovornošću - zaključio je u pismu novoizabranom predsedniku SAD Bajdenu Dragaš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading