MINISTAR ANTIĆ: Srbija lider u energetskoj saradnji sa Kinom

Autor: Tanjug

Vesti

08.11.2017

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je na današnjem sastanku ministara energetike Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Bukureštu, ocenjeno da je Srbija lider u saradnji sa Kinom koja najveći broj projekata u infrastrukturi i energetici realizuje upravo u Srbiji.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Antić

Na skupu u Bukureštu, na kome je učestvovao, Antić kaže da je istaknuto da kineske kompanije učestvuju u realizaciji najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali i da su najveće investicije upravo u oblasti energetike.

- U termoelektrani ''Kostolac'' završili smo prvu fazu vezanu za revitalizaciju bloka B1 i B2 u vrednosti od oko 300 miliona dolara. Sada smo u realizaciji druge faze koja podrazumeva povećanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnju nove termoelektrane snage 350 megavata, a ceo projekat vredi više od 700 miliona dolara - rekao je ministar.


On je naveo da je na sastanku ministara energetike konstatovano da mehanizam saradnje koji je uspostavljen na inicijativu Kine ima dva ključna efekta: jačanje saradnje sa Kinom, kao i jačanje regionalne saradnje. 

On napominje da su energetska bezbednost i sigurnost snadbevanja, regionalna pitanja i da se ne mogu posmatrati izlolovano.

- Samo mi u ovom trenutku imamo tri ozbiljne interkonekcije koje su u fazi izgradnje ili razmatranja. To je elektroenergetska konekcija sa Rumunijom, gasna interkonekcija sa Bugarskom, a nadamo se da ćemo nastaviti zajedničke planove za gasnu interkonekciju sa Rumunijom - kazao je ministar.

Naveo je i da je na sastanku u Bukureštu odlučeno da se uspostavi redovna saradnja na nivou ministara energetike, kao i da rumunski Energetski centar preuzme operativnu ulogu u tom procesu. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading