Civilizacijski nivo društva meri se odnosom prema najmlađima i najstarijima! Krkobabić: PENZIONER NIJE STANJE DUHA!

Autor:

Vesti

05.12.2020

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gostujući u emisiji „U središtu pažnje“ Prvog programa Radio Beograda, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu i predsednik PUPS-a naglasio je potrebu da se sa velikim uvažavanjem odnosimo prema penzionerima koji su, pre svega, dostojanstveni i vredni ljudi.

Foto: Promo foto

- Penzioner nije samo stanje duha! Korisnici različitih penzija  starosne, invalidske, porodične - to su ljudi, koji su i dalje profesori, lekari, radnici, trgovci, umetnici... Ljudi koji i dalje rade i stvaraju! Svoditi te ljude samo na uobičajenu frazu „to su samo penzioneri“ je neispravno. PUPS je odavno jasno definisao svoj odnos prema starijoj populaciji. To je odnos iskrenog uvažavanja - istakao je predsednik PUPS-a i objasnio kakav odnos društva najstariji zavređuju: 

- Naši najstariji sugrađani zaslužuju odgovarajuću socijalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu, odgovarajuće kulturne i sportske sadržaje... Danas je nedopustiva socijalna distanca. Socijalna distanca – nikako! Fizička – da! Moramo da se povezujemo. Jer čovek koji je socijalno izolovan, ne može da opstane dugo. 

Milan Krkobabić, lider PUPS-a posebno je istakao potrebu za međugeneracijskom solidarnošću: 

 

- Civilizacijski nivo jednog društva meri se odnosom prema najmlađima i prema najstarijima. Ako nam je taj odnos valjan, onda smo postigli nešto veoma vredno. To je ključ! I ne smemo da dozvolimo bilo koji vid starosne diskriminacije, koji mora da bude izdvojen i najoštrije osuđen! To je deo domaćeg vaspitanja. Zašto danas ne vidimo mogućnost da tri generacije žive i pod jednim krovom? Ne moraju bukvalno, ali da su povezani. Ako sačuvamo porodicu kao osnovnu ćeliju društva, ako sačuvamo lokalne zajednice i njihove inicijative, govorim to i zbog sela Srbije, sačuvaćemo i zdrave odnose i solidarnost u društvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zoran

05.12.2020 22:14

Krkobabić ne treba da se bavi demantovanjem nečijeg stanja svesti već da se pozabavi, zajedno sa tim svojim stručnjacima u stranci, da novac za penzije nije ničiji poklon, nikakva dotacija (ili čak donacija) iz budžeta, već novac stvoren po zakonima država u kojima smo živeli, a koji nije sačuvan od zloupotreba i čiste krađe. Novac je nestajao sa računa penzijskih fondova sa obrazloženjima da će se to vratiti, građen je Sava Centar, Gazela, pruge i putevi, banje i bolnice, a sada "nema para za penzije", "daćemo vam koliko ima" i slične nebuloze. Novac od penzija se u svim državama strašno čuva i poštuje, ulaže u biznis, investicione fondove ili se čuva u renomiranim bankama (npr. švajcarska banka...). Preduzmite nešto, nema više vremena, nestajemo a od čega će ovi mladi dobiti penzije, neznam.